Verslag broedseizoen weidevogels 2024
- Gegevens
Half maart het eerste baltsgedrag van kieviten op Westerwijk, het naar achteren gooien van grasprietjes. Een uitnodigend ritueel. Langs het Spruitenstroompje grensconflicten om de beste plekken. Aan de Toekomstweg de eerste 2 broedende kieviten.
Er blijft veel water staan op de percelen en op sommigen staat te hoog vang-gewas.
In de eerste helft van april wordt al duidelijk, dat er op 't Loo niet gebroed gaat worden. Wel schuimen een dozijn ooievaars overal, waar wat bewerking is geweest. Vooral op pas gemaaide graslanden.
Op Westerwijk zijn half april zo'n 7 paar kieviten gaan broeden op een net met graan ingezaaid perceel. Broeden op dit stuk grond was vorig jaar ook succesvol. Geheid dat ze dan graag terugkeren op zo'n perceel. Bewerking bleef beperkt tot spuiten over bestaande rijsporen.
Uitzonderlijk, dat komt in je op, als je half mei op een grasperceel aan de Toekomstweg in één oogopslag zo'n 12 kievitsjongen van verschillende leeftijden met hun wakende ouders ziet zoeken naar voedsel.
Het bijzondere is, dat er zoveel water op het land bleef staan.
Bodemdiertjes komen nu meer naar boven en zijn voor de jonge vogels beter bereikbaar. Door de zachte bodem kunnen ze eerder met hun iele snaveltjes toehappen. Daardoor is er meer voedsel voorhanden en bieden waterpartijen ook wat meer bescherming tegen grondpredatoren.
Een wulpenpaar heeft zich wel aan de overkant opgehouden en een jonge wulp is zelfs gefilmd.
Begin juni konden sommige graspercelen nog niet bewerkt worden. Zeer gunstig voor de pullen om op te groeien.
Dit seizoen hadden we zo'n 20 kievitsnesten, 1 scholekster-nest en 1 wulp broedgeval.
Iets gunstiger dan vorig jaar..
Verslag broedseizoen weidevogels 2023
- Gegevens
Half maart hielden we onze startavond. Opnieuw gekozen voor dezelfde aanpak als afgelopen jaren; pas zoeken/markeren als de werkzaamheden zich aankondigen. Daarvoor alleen observeren om te weten, waar gebroed wordt/gaat worden.
Laatste week van maart zijn er al wel kieviten en scholeksters op onze bekende percelen, maar nog altijd alleen foeragerend. Langs de Toekomstweg baltsende grutto's en een koppel wulpen. Vast dezelfde van vorig jaar.
Op het meest favoriete grasperceel aan het Spruitenstroompje staat nog tot half mei veel water. Het water in het Spruitenstroompje wordt nog lang door stuwtjes hoog gehouden. Uiteindelijk komt er maar één paar kieviten tot broeden.
Eerste helft april wel veel foeragerende kieviten en grutto's langs de Toekomstweg, maar ook daar komt uiteindelijk maar twee paar kieviten tot broeden. De melkveehouder vindt een eerste wulpennest.
Op 't Loo slechts één kievitsnest, waar de boer toch maar mooi omheen gewerkt heeft. Wel een dozijn ooievaars op voedseltocht. Voor de kieviten zijn de meeste graspercelen te hoog om er te nestelen.
Half april hebben we een geweldige opsteker. Op een wat afgelegen grasperceel aan de Westerwijk zijn maar liefst acht paar kieviten en één paar scholeksters aan het broeden. Met zo'n bezetting zien ze kans elke predator op de vlucht te jagen. Dankzij samenwerking met de boer tijdens de bewerkingen zijn hier geen nesten verloren geraakt.
Aan de Toekomstweg is nog een tweede wulpennest aangetroffen. Deze is nog voor de eerste snee succesvol uitgekomen.
Opvallend zijn de alleen aangetroffen kievitsnesten op overige percelen. Geen clusters van nesten, behalve dan aan de Westerwijk.
Half mei wordt nog een laatste kievitsnest bebroed.
25 mei hebben we een bezoek gebracht aan een plas-drasgebied onder Maren-Kessel.
Dit broedseizoen 14 kievitsnesten tegen 21 vorig jaar. Opnieuw een zorgwekkende afname.