VNMH logo

Afgerond 900 uur zijn de leden van de Natuurwerkgroep van de VNMH afgelopen seizoen in touw geweest. Op elf locaties in onze gemeente staken ze letterlijk de handen uit de mouwen voor natuurbehoud.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat Peer Busink, coördinator van de werkgroep, heeft opgesteld met een overzicht van de werkzaamheden die in het seizoen 2016–2017 (herfst/winter) zijn uitgevoerd. Dat gebeurt aan de hand van een werkplan dat is doorgesproken met een ambtenaar van de gemeente en met, voor zover van toepassing, Bosgroep Zuid-Nederland.

De Natuurwerkgroep is opgericht om binnen de gemeente Hilvarenbeek kleinschalig ecologische werkzaamheden te verrichten. Daardoor krijgen inheemse planten- en diersoorten de mogelijkheid om zich te (her)vestigen of uit te breiden. Dat vergroot de biodiversiteit. De werkgroep is al vijftien jaar actief.

Springbalsemien

Het eerste karwei in augustus vorig jaar voor de vrijwilligers was in Turkaa, waar de Springbalsemien oprukte bij de ‘vlinderweide’. De beste manier om van deze plant af te komen, is door deze planten handmatig uit te trekken voordat de plant zaad heeft gevormd en in het rond slingert. De ingreep lijkt effect te hebben want de plant, die bekend staat als een ‘kolonisator’, is teruggedrongen.

Afgelopen april kon het materiaal weer opgeborgen worden omdat het werkplan voltooid was. De laatste daad was het planten van bessenstruiken in Turkaa en het zaaien van akkerflora op de kale oevers van de pas gerenoveerde poel bij het Biedonkenpad. Die bessenstruiken stonden overigens niet op het programma, maar ze kwamen plotseling beschikbaar.

Oeverzwaluw

Een andere niet geplande natuurklus was het aanbrengen van een steilewand bij een zandhoop aan de Veldhoven. Vorig jaar hadden in deze zandberg spontaan oeverzwaluwen gebroed. Met toestemming van de boer is deze wand door leden van de werkgroep voor de oeverzwaluwen weer 'broedklaar' gemaakt.

De Natuurwerkgroep bestaat uit Bert Maas, Henk van de Hoogen, Jac Plasmans,
Jan Dirkx,
Jan van Kemenade, Leon Tinnemans, Lucien de Graaf,
Martin van Mol,
Peer Busink (coördinator), Rian Bruurs,
Rien van Hoesel en Wilbert van Woezik.

Het jaarverslag is geillustreerd met talloze fraaie illustraties en kan hieronder gedownload worden:
> Het jaarverslag van de Natuurwerkgroep