Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

Leden van de werkgroep bezig met het meten van een kerkuilLeden van de werkgroep bezig met het meten van een kerkuil
Het verschil tussen meneer en mevrouw kerk uil is dat het vrouwtje groter is dan het mannetje, en het vrouwtje zwaarder is dan het mannetje. Maar er zijn kleine vrouwtjes en grote mannetjes, er is een overlapping.

Om helemaal zeker te zijn van het geslacht, moeten we de geslachtsorganen bekijken, maar dan moet je de uil open snijden.

Johan de Jong van de Kerkuilen werkgroep Nederland doet al jaren onderzoek naar kerkuilen. Door heel veel verongelukte uilen te bestuderen, kwam hij tot de conclusie dat er toch een verschil waarneembaar is. Namelijk dat bij het vrouwtje de bandjes aan het uiteinde van de handpennen 10 en 8, breder zijn dan 7,5 mm en bij het mannetje smaller zijn dan 7,5 mm. Dit is alleen te meten met een digitale schuifmaat, en vergt wel enige kennis.

In het najaar van 2018 mochten enkele leden van onze werkgroep deelnemen aan deze geslachtbepaling van de kerkuil gegeven door Johan de Jong. Wij moesten van een kerkuil eerst het geslacht bepalen door de bandjes op te meten, en dan opschrijven wat volgens ons het geslacht was. Daarna werd de uil vakkundig open gesneden en het geslacht bepaald door de geslachtorganen te bekijken. Leden van onze werkgroep hadden een 100% score, we hadden ons dan ook goed voorbereid. De uilen die wij onderzochten waren allemaal verkeerslachtoffers. Met deze methode heb je 90% zekerheid. Voor 100% moet je de kerkuil open snijden, maar dat doe je natuurlijk niet met een levende uil. Wij hebben een leerzame dag gehad en veel geleerd. Deze kennis kunnen wij overdragen aan de rest van onze vijftien leden van de Uilenwerkgroep.