VNMH logo Natuuravontuur

Met twee groepen op stap

Het oudste groepje ging meteen op ontdekking. Wat kun je eten? De paardenkastanje niet, de eikels ook niet. De hazelnoot wel en ook de bessen van vlier. De bramen ook en de kersen van de Amerikaanse kers. Zes bijzondere dingen uit het bos halen werd een ontdekkingstocht. Er is zo veel meer te zien, hoe moet je je beperken. Een natuurschilderij maken van vos met jong, een muis en een vis was zo gepiept. Nog een spelletje en klimmen op een omgevallen boom. We hielden het niet droog en de plassen waren diep, we kwamen helemaal nat terug bij het honk. De middag vloog voorbij.

Op deze laatste vrijdag van de zomervakantie gaan Fenne, Lotte, Laurie, Senn, Luna en Juul samen met ons, Coby en Jannie, op pad. We gaan tijdens onze wandeling in de natuur materialen verzamelen voor een natuurschilderij. Maar voordat we goed en wel aan onze wandeling konden beginnen, zagen we tientallen naaktslakken. Dikke, dunne, lange en korte. Eén naaktslak viel ons wel erg op. Hij zat bovenop een paddenstoel zijn buikje rond te eten, en rond was ie. Wat een dikkerd was dat zeg. Waarom ze juist nu op pad waren? Nu dat was omdat alles vochtig was. Dan gaat het kruipen namelijk stukken makkelijker.

Onderweg werd er van alles gevonden voor het schilderij: gekleurde bloemen, mooie bladeren, maiskolven, takjes met korstmosjes erop.  Wat we ook tegen kwamen maar wat niet in ons emmertjes pasten, waren grote modderplassen. Dat was een feest. Met de Laarzen aan door de plassen stappen, modder ballen maken, in de modder tekeningen maken, sporen in de modder vinden. Waar regenbuien al niet goed voor zijn.

Na het gespetter en gespatter vervolgden wij ons pad. We liepen langs een heel groot veld met lage planten erop. Toen Coby samen met ons daar op onderzoek uitging, bleken het aardappelplanten te zijn. We ontdekten dat de aardappels in de grond groeien. In elk emmertje verdwenen wel een paar aardappels. Lekker om thuis frietjes van te bakken. Fenne wilde onderweg ook lekkere bramen verzamelen voor iedereen. Helaas de bramen die laag hingen mochten niet geplukt worden. Omdat als er vosjes tegen aan geplast zouden hebben, wij er ziek van kunnen worden. Daarnaast zijn er ook dieren die van de bramen willen smullen zoals egeltjes en vogels, voor hen zijn de vruchten in de natuur eigenlijk bedoeld.

Gelukkig waren we net op tijd terug op het Honk, want er kwam een flinke plensbui uit de lucht vallen. Dat was wel erg vervelend voor de andere groep die er midden in zat.

Met de verzamelde natuurspullen legden we binnen op tafel een mooi schilderij. Omdat we die helaas niet mee naar huis kunnen nemen, maakte Coby daar foto’s van. Op facebook kunnen de broertjes en zusjes, papa’s en mama’s, opa’s en oma’s zo toch het kunstwerk bewonderen.