VNMH logo Natuuravontuur

Verslag jongste deelnemers

De VakantieNatuur avonturiers hebben er vandaag zin in. Vandaag gaan ze op zoek naar de eerste tekenen van het voorjaar. Hiervoor dienen ze extra hun best te doen omdat juist nu de zon zich even verstopt heeft en veel watervriendjes in de vorm van heel veel druppels de weg naar de aarde zoeken en vinden. Maar dat drukt de pret niet.

De groep kids vanaf 6 jaar gaan met Martin, Rinel en Cees de bossen in. De andere kinderen gaan deze middag samen met Coby, Kim en Jannie braakballen uitpluizen en buiten het Honk vroegbloeiers zoeken. Voordat iedereen op pad ging werd er eerst voor de jarige job Lotte gezongen. Vandaag wordt ze 4 jaar. Haar moeder geeft aan dat Lotte, nu het eenmaal kon, meteen met NatuurAvontuur mee wilde doen. Zoals wij weten, kun je niet vroeg genoeg met de natuur in aanraking komen.

Nadat de oudere kids vertrokken waren gingen de jongsten aan de slag met de braakballen van uilen. Eén van de kinderen noemde het spuugballen wat natuurlijk er ook een goed woord voor is. Kim legde uit waarom de uilen naast het poepen ook een bal uitbraken. De kids snapten het helemaal. Haartjes en botjes kun je nu eenmaal niet verteren dus hopla uitkotsen maar. Na het even een beetje vies gevonden te hebben, gingen de kids toch allemaal aan de slag met een braakbal uitpluizen. Vol verwondering werden er botjes, schedels, tandjes en haartjes gevonden. In sommige braakballen zaten wel drie schedeltjes. Om hun ouders, broertjes en zusjes ervan mee te laten genieten, zouden alle kinderen op het einde van de middag hun vondsten mee naar huis nemen.

Na al het gepluis was het tijd om even naar buiten te gaan op zoek naar vroegbloeiers. Paarse en witte hele kleine bloemetjes werden gevonden. Toevallig werden er in het veld achter het Honk wel honderden muizenholletjes gevonden. Geen wonder dat de uilen hier zoveel braakballen kunnen produceren.

Coby zag op het einde van de wandeling nog een Hazelaar in bloei. Zij liet de kids de kleine vrouwelijke bloempjes zien en de mooie gele hangende aren die de mannetjes zijn. Wat is de natuur toch slim en mooi met dat alles.

Eenmaal terug binnen konden de kids weer opwarmen, want het was wel een beetje koud buiten. Tijdens het wachten op de oudere kids had Kim nog een vragenspelletje over groenten en fruit….. het is geel, krom en de apen vinden ze lekker, ra ra....

Coby, Kim, Jannie

 

Verslag oudste deelnemers

Het was een koude middag in de winter, hoe kan dat nou?

20 kinderen melden zich aan voor het natuuravontuur en er werden twee groepen van gemaakt.

Met tien kinderen die wat ouder waren, gingen we op pad om meer dieren te vinden in de natuur want één van de kinderen vertelde over de ree die hij had gevonden in Annanina's Rust. Met zijn allen hebben we rond een mierenhoop gestaan en gekeken of ze al wakker waren, wat niet het geval was. Nu weten we dat de mieren echt wel heel sterk zijn want ze kunnen wel 400 keer hun eigen gewicht dragen. We dachten dat een mier wel een half gram zou kunnen wegen en dus wist Cor ons te vertellen dat een mier wel 200 mieren zou kunnen dragen. Knap hè.

Op zoek naar materialen voor de mier waar hij zijn huis mee bouwt en dat moest plak zijn, dat we vonden in de naaldbomen. Hars heet dat en het ruikt nog lekker ook. Het plakt wel erg aan je vingers maar geen probleem meer voor ons want de naalden van de spar maakten onze handen weer hartstikke schoon en onze handen roken nog lekker ook.

Ook vonden we een dode vink die door een uil was verstopt in de voet van een boom. Na deze dode vink bestudeerd te hebben, legden we hem weer terug op zijn plaats onder de boom waarna Cor het verhaal vertelde over het winterkoninkje en de uil die straf kreeg omdat hij het vogeltje had laten ontsnappen. Onze fantasieën werden geprikkeld door het zoeken van boomstammen waar we allerlei figuren in herkende van krokodillen tot slangen en katapulten.

Onder de sparrenbomen vonden we wel tien braakballen die we mee hebben genomen om te onderzoeken, maar door tijdgebrek kwam het er niet meer van. Onderweg naar het honk nog diverse rare spelletjes gedaan zoals bomen tikspel, achteruit lopen en blind op het pad blijven lopen wat toch wel raar was. O ja, onderweg hebben we ook nog een Geocache gesloopt wat we geheim zouden houden maar natuurlijk is dat veel te moeilijk.

Na afloop werden aan alle deelnemers een lekker gebakje van Lotte uitgereikt, Lotte is deze dag 4 jaar geworden, lang zal ze leven.

Ook mee naar huis gegaan een lijst van 50 dingen die we nog moeten doen voordat we 12 jaar worden.

Goetjes Rinel, Cees en Martin

 

De laatste vrijdag in de meivakantie is er weer een Vakantie NatuurAvontuur. Tot dan.