VNMH logo Natuuravontuur

Verslag jongste deelnemers

Met 12 enthousiaste jongens en meisjes begonnen we aan de speurtocht die Coby voor ons had uitgezet. Er waren 24 foto-afbeeldingen die gevonden dienden te worden. De groep bestond uit echte speurders.

Voordat Coby, Kim en Jannie de afgebeelde zaken zagen, had de groep ze al gezien. Driftig werden de afbeelding dan ook afgekruist. Tussendoor vroeg Kim ook wat de kinderen mooi vonden in de natuur. Mos, galappeltjes, boomstam, de paarse knoppen van de els. Eigenlijk vonden ze alles prachtig.

Coby vertelde nog het verhaal van de galknikkers. Die danken hun naam aan dat in vroegere tijd, toen de mensen nog niet zoveel geld hadden, deze galappeltjes gebruikten om mee te knikkeren. De galappeltjes zijn zo hard dat ze daardoor goed te gebruiken zijn als knikkers. Riv vertelde bij een klein planken dammetje in de sloot, hoe het dammetje ervoor zorgt dat wij daar geen natte voeten krijgen. Hij wist daar veel en goed over te vertellen. Riv weet daar zoveel van af, omdat hij, als hij met zijn papa mee mag als deze aan het werk is, goed oplet wat deze allemaal doet. De andere kinderen vonden het erg interessant en gingen allemaal even op het rooster staan om naar het water te kijken wat naar beneden liep een andere sloot in.

Eenmaal terug bij het VNMH Honk mochten de kinderen in groepjes van twee in de omgeving een natuur voorwerp kiezen die de andere kinderen, na de beschrijving van het voorwerp gehoord te hebben, zelf mochten gaan zoeken. Het waren best moeilijk te vinden zaken, maar omdat ze zo goed uitgelegd werden, werden ze toch snel gevonden.

We hadden best nog een tijd door kunnen gaan maar helaas het was al vier uur dus tijd om naar huis te gaan.

Verslag oudste deelnemers

NatuurAvontuur voor de oudste deelnemers begon met zoeken naar zaden. De loeppotjes waren snel gevuld en het enthousiasme was gewekt.

In het bos hebben we vele spinnen gevonden en verschillende kinderen lieten deze lopen op en in hun handen. Eitjes en complete spinnennesten werden gevonden en bewonderd. Veel leven was actief onder de dode stammen waaronder een zeer klein soort van een duizendpootje.

Aan paddenstoelen zoals de oesterzwam en oranje trilzwam werd gevoeld en bij stil gestaan.

Een groepje vond het fijn om een brug te bouwen over een slootje vol met water, dus er moesten ook nog laarzen worden geleegd en sokken uitgewrongen.

Daarna op pad naar de verste boom. Het bleek een heel avontuur om een boom te vinden die 25 meter verder er heel anders uitzag dan gedacht. Na drie keer oefenen lukte het toch aardig en hadden de kinderen het door.

Daarna een schepje erbovenop en werd een gezellig tikspel gedaan om de bomen te leren herkennen: je was vrij bij de berk, eik of den en dat was echt een avontuur.

De afsluiting verliep echt als een avontuur want de blinddoeken werden uit de tas gehaald om de zintuigen te testen. Vind de boom maar terug die je hebt betast, geroken en geknuffeld. Tot slot: wie vind de dikste boom in het gebied. De keuze viel op drie bomen en er waren vier winnaars.

Tevreden keerden we huiswaarts want de tijd stond ook niet stil.

 

Klik hier voor foto's

 

De laatste vrijdag in de carnavalsvakantie is er weer een Vakantie NatuurAvontuur. Tot dan.