VNMH logo Natuuravontuur

Eenentwintig kinderen hadden zich aangemeld via de mail, gestart zijn we met dertig kinderen aan een NatuurAvontuur vanuit het honk aan de Moleneind richting de kastanjes nabij de Katschutten zoals ze dat gebied noemen. Coby, Kim, Rinel en Yola namen 17 kinderen mee voor hun avontuur en Cees, Mike en Martin namen 13 kinderen mee.

Niet aangemeld kan lastig zijn, maar VNMH zat goed in de leiding en extra leiding maakte het voor de kinderen ook extra leuk zodat ze meer aandacht kregen voor de vele materialen die werden gevonden.

De kleinsten vermaakten zich opperbest met het verzamelen van materialen om beschutting te geven aan de egel en alle andere kleine diertjes die in het bos wonen. Onderweg vonden ze schedeltjes van een roofvogel en misschien wel een eekhoorn. Er moest soep worden gemaakt van een grote steen die ze hadden gevonden en zo geschiedde. Alle ingredi├źnten werden er bij gezocht want steensoep smaakt toch niet zo lekker zonder deze kruiden en bouillon. De verhalen na de tocht logen er niet om: het was een echt NatuurAvontuur.

De oudste groep ging op zoek naar al de vruchten die de bomen, struiken en bodem ons aanboden. En dat waren er nogal wat. Kastanjes, wilde en tamme, hazelnoten die er maar weinig te vinden waren dit jaar, maar ook elzenpropjes en bramen hoorden tot de vruchten van de natuur.Paddenstoelen zijn ook vruchten en die werden volop gevonden. We hadden er een wedstrijdje van gemaakt zoals, wie vindt als eerste de mooie oranje koraalzwam. Al snel werd deze gevonden en natuurlijk werden deze bewonderd.

Daarna hebben we een echte takkententoonstelling gemaakt die werd bezocht door verschillende mensen die toevallig langs kwamen. Als klap op de middag werden de handen nog eens uit de zakken gehaald om echte monsters te maken die de passerende mensen moesten laten schrikken zoals Halloween bedoeld is. Met modder werden bomen besmeurd en in die modder ontstonden ware enge gezichten gemaakt van vruchten van de hulst en bramen, varens en takjes waar enge tanden uit tevoorschijn kwamen.

Van deze modderopdracht kregen toch enkele kinderen het wat koud en speelden we Ratten en Raven om weer op te warmen. Onderweg naar het honk vonden de kinderen allemaal nog vier verschillende dennen of spar appels van o.a. de Grove den, Lariks, Weymouth den en de Douglasspar met zijn muizenstaartjes. Snel was het weer vier uur en we zouden al weer terug moeten zijn maar ja, de natuur neemt het niet zo nauw met de tijd.

Tot het volgende avontuur en wie weet wat dat weer zal worden??????