Voor je 12e moet je als kind 50 natuurdingen zeker gedaan hebben. Zoiets als boom klimmen, door het ijs zakken, kleddernat worden, kikkerdril verzamelen, op blote voeten door rul zand lopen of in een sloot springen, hoort daar zeker bij.
In een sloot springen was nu wel heel makkelijk. Die staan allemaal kaaai droog. Door een sloot lopen zonder te vallen en met een blinddoek om, da’s dan weer heel stoer. Ook de aanwezige kikkers en padden waren op zoek naar een vochtig plekje.
De paddenstoelen lieten zich nauwelijks zien. Maar toch wel twee fraaie stinkzwammen met een duivelsei, zwavelkopjes en de gele russula.
Geblinddoekt een boom terugvinden tussen 20 andere bomen van zijn soort, is een echte zintuigentest. Onderweg kwamen we lekkere zuurtjesplanten tegen die ook wel schapenzuring worden genoemd. Brandnetels konden worden ingezet om jeukende geprikte delen van je vinger te verzorgen. Hoe pak je ook al weer een brandnetel vast. Vraag het maar aan de kinderen van NatuurAvontuur en ze vertellen je het. Ook werden we geprikt door uitgebloeide plantjes zoals tandzaad die graag in de kleren bleven hangen en er zelfs doorheen prikten net alsof je werd geprikt door een bij.
Bijen werden gevangen in een loeppotje en ook een vuurvlinder werd gevonden en bestudeerd. Het verschil tussen paardenkastanje en tamme kastanje werd snel ontdekt. Bij het proeven van de tamme kastanjes bleek dat een dier in de tamme kastanjes ook heerlijk zat te smullen, een wormpje. De vrucht van de tamme kastanje is een noot die met 2 tot 4 stuks in een bolster (napje) zitten. Deze bolster wordt gevormd door schutbladen. De vruchten (kastanjes) kunnen, nadat de stekelige bolster is verwijderd, worden geschild en gegeten, in tegenstelling tot de kastanjes van de giftige paardenkastanje.De Amerikaanse en inlandse eikels konden worden vergeleken, en je kan er lekker mee gooien.
Een hut bouwen en voorzien van een natuurvloerbedekking en een ondergrondse hut ontdekken was waaauw. Ook de ontdekking van aardappelen op een gerooide akker. Op de hoeken van een machinaal gerooide akker blijft veelal oogst achter. Vol trots gingen aardappelen mee naar huis, deze keer kwamen ze niet uit de supermarkt.