VNMH logo Natuuravontuur

NatuurAvontuur kinderen, onze FEESTvarkens, op bezoek bij echte varkens, zeugen hebben “heel veel tieten”

VNMH Jeugd heeft de VNMH Natuurprijs 2017 gewonnen. En dus hebben onze NatuurAvontuur kinderen feest gevierd. Op 16 februari waren wij allen FEESTvarkens. Waar kunnen kinderen nog een varkensstal binnenlopen en kennis maken met kleine en grote varkens? Want FEESTvarkens (onze kinderen) moeten natuurlijk op bezoek bij echte varkens. Bij Ben en Thea Bruurs, van d’n Elshorst, ontmoetten onze varkentjes de echte varkens.

Vanuit het VNMH Jeugdhonk, begeleid door een prachtige zon, gingen we op pad naar d’n Elshorst. Onderweg ontdekte de kinderen natuurlijk weer veel in de natuur, zoals gallen die op eiken groeien, mooie takken, veren en eikeltjes. Buiten bij de weidevarkens was al van alles te zien. Daarna de varkensstal in, een overall aan zoals boer Ben, plastic overlaarzen aan en op bezoek bij meerdere moeders zeug, met tientallen biggen. Moeder zeug bleek toch wel heel veel haartjes te hebben en “heel veel tieten” zoals de kinderen wijs opmerkte. En ook heel veel biggetjes, die lekker in het stro lagen. Daarna, als jonge boertjes en boerinnetjes, daadwerkelijk knuffelen met een big op schoot. Voor een enkel kind heel angstig, voor een ander een geweldige ontdekking en ervaring.

Een aantal kinderen durfde na een poosje de biggetjes te knuffelen. Stapje voor stapje leerden we hen ook dat biggen niet eng zijn.

De tijd vloog voorbij met een varkentje op schoot, en ook als je de kip en cavia wilt knuffelen. We namen afscheid van de dieren en bekeken nog even het natuurmuseum van Michiel Bruurs. We bedankten Thea en Ben en liepen met zijn allen weer terug naar het honk. Daar speelden we nog een sluipspel tot alle ouders weer aanwezig waren om de feestvarkens op te halen.

Het was weer een geslaagde middag. We danken daarvoor Thea, Ben, de deelnemers van Natuur Avontuur en de (groot-)ouders die mee zijn geweest.

Het volgende NatuurAvontuur is op 4 Mei, iedereen is weer van harte welkom.

Nog meer foto's FEESTvarkens