De baars, de karper, het stekelbaarsje en hoe dit visje een nestje bouwt en hoe vrouwtje-stekelbaars verleid wordt. De paling die wel meer dan 5.000 kilometers zwemt naar hun voortplantingsgebied in de oceaan. En nog een spannend en beetje eng verhaal over de snoek, een roofvis die ook jonge eendjes op zijn menu heeft staan. En ook vingers. Laatst hield een meisje haar hand in een visvijver en werd gebeten door een snoek. Dat deed pijn want een snoek heeft een bek met wel 700 tanden. De vis in de aanwezige aquarium werd met behulp van zoekkaarten gedetermineerd, dat is vaststellen wat voor soort vis het is. Je kijkt dan naar hoeveel bekdraden de vis heeft, de rugvin en de buikvin, de kleur van de ogen, de vorm van de bek. We zijn van Wim veel te weten gekomen over vissen.
Genoeg les gehad, lekker weer, tijd om naar buiten te gaan. Naar de poel bij ons honk om waterdiertjes te scheppen. De groene kikkers verwelkomden ons met hun gekwaak en de visnetjes gingen in het water.
Wat hebben we gevangen: salamanders, bootsmannetjes, dikkopjes, de larve van de geelgerande watertor, poelslakjes, schrijvertje, libelle-larve, mug-larve, staafwants. Na deze vangst even wat drinken en op weg naar de Reusel. Wim deed voor hoe je moet scheppen om visjes te vangen. Daarna de beurt aan de natuuravonturiers. Eerst nog wat twijfelend maar even later met volle overgave het water in.
Gevangen en gedetermineerd: de blankvoorn, zonnebaars (exoot, komt van nature niet in ons land voor), de riviergrondel. Het vissen ging van lieverlee over in een waterparadijs, even spelen en ravotten in de Reusel. Terug naar het honk waar iedereen nog heerlijke blauwe bessen kon plukken, een emmertje mee voor naar huis.
Al met al een fantastische water-middag.