VNMH logo Natuuravontuur

Ja hoor, het voorjaar hangt in de lucht. De NatuurAvontuur-kids en de natuur avontuur-ouderen merkten dat woensdag 22-2-2023 aan alles. Het vogel gekwetter wat overal hoorbaar was en de kids die het voorjaar in hun bol hadden en dat lieten merken door vol enthousiasme een berg zand bij boer Arnold te lijf te gaan. Menig ouder zal dan ook zand van boer Arnold in de schoenen en kleding van hun kind teruggevonden hebben.

Buiten de berg zand was er nog meer leuks te beleven bij de boer, namelijk jonge lammetjes. Na eerst de vaders (de rammen) van de lammetjes bewonderd te hebben en gezien te hebben hoe ze met hun kop flinke stoten gaven tegen het tussenschot wat hen scheidde van de andere rammen, gingen we binnen naar de lammetjes kijken. De meeste van hen waren wit, sommige waren zwart en eentje was er gevlekt. Het was een feest om de lammetjes te mogen aaien en vasthouden. Dat moest wel voorzichtig gebeuren want ze waren nog wel erg klein en kwetsbaar. Boer Arnold had de biest (eerste melk van de moeder) opgewarmd en in flessen gedaan zodat iedereen een lammetje de fles mocht geven. Dat viel af en toe nog niet mee. De lammetjes moesten wennen aan alle aandacht en de kinderen moesten leren hoe ze een fles moesten geven. Maar uiteindelijk hadden alle lammetjes een lekker gevuld buikje en konden ze gaan rusten. Tijdens het bezoek werd er ook volop gespeeld op de hooibalen in de schuur Daar kon je in verdwijnen maar ook van afspringen, wat een feest.               

Om boer Arnold te bedanken, werd hij door de kids verwend met cadeautjes. Daar was hij blij door verrast.

De middag werd voortgezet in het bos wat ‘t Stuk heet. Vooraan in ‘t Stuk was een meertje waar de kids mochten laten zien wie er het hardst om heen kon rennen.

Door middel van vragen die Martin bij zich had, leerden de kids  over het bos. De vragen waren: zoek een berk en zoek een eik. De meesten van de kids liepen feilloos naar de juiste boom. Op je buik liggend plantjes en diersporen ontdekken was een uitdagende bezigheid maar leuk om te doen. Wat ook een uitdaging was: over een sloot heen spingen. Dat was toch nog moeilijker als gedacht. Wat knap dat een ree dat zomaar kan.

Martin leerde de groep ook waarop je moest letten als je de weg nog terug wilde vinden, namelijk: let op bijzondere dingen, bijvoorbeeld een kromme boom of iets wat op het pad staat. De NatuurAvontuur-kids konden zelf ook al zaken benoemen zoals kijken aan welke kant het mos groeit op een boom. Er was nog veel meer te ontdekken in het bos maar helaas, we moesten op tijd terug zijn bij boer Arnold want daar werd al op ons gewacht om weer naar huis te gaan.