VNMH logo Natuuravontuur

Woensdagavond 31 augustus klokslag 20.00 uur beloofde het een mooie avond te worden. De lucht kleurde rood/roze. De NatuurAvonturiers volgde met belangstelling de werkzaamheden van Peer Busink en Rien van Hoesel, die ijverig bezig waren met een wit laken en een lamp, ons onderzoeksgebied. Waar was dat goed voor?

Na wat uitleg, de nachtvlinders komen op het licht af, op pad met verfkwast en een stroperig soort jam, die op bomen gesmeerd moest worden om nachtvlinders te lokken. Om de vlinders in alle rust de gelegenheid te geven naar het onderzoeksgebied te komen, even op zoek naar vleermuizen. Een vleermuis-batdetector werd afgesteld op 45 Mhz voor het opsporen van een gewone dwergvleermuis. Het geluid werd opgevangen, maar later op de avond, rondom tien, werden er volop vleermuizen waargenomen. Terug bij het laken en de lamp was er veel te ontdekken, hoe later hoe meer insecten zich lieten zien. De hoornaars die op het licht afkwamen, werden apart in een potje gezet: wel even kijken hoe mooi deze dieren zijn. Allerlei insecten meldden zich, zoals een schorpioenvlieg, een bladroller, lieveheersbeestjes, heel veel klein spul en muggen.

Als nachtvlinders kwamen zoals voorbij: zwarte C uil, oranje wortelboorder, buxus mot, leverkleurige spanner, gele uil, schietmot, grijze stipspanner, kleine beer, haarbos, vedermot en huismoeder.

Er werd genoten van de pracht van deze nachtdieren.