VNMH logo Natuuravontuur

Na een korte inleiding over het belang van stoepplantjes (o.a. voedsel en bescherming voor insecten) gingen de NatuurAvonturiers op pad in Hilvarenbeek met voldoende stoepkrijt en zoekkaarten op zak op zoek naar stoepplantjes.

Al snel werden verschillende plantjes gevonden. Bij elk plantje werd de naam gezocht en in krijt erbij geschreven: weegbree, straatgras, kamille, herderstasje, vroegeling, paardenbloem. Ook nog tijd om op de stoep een mooie tekening te maken.Verder op pad wat meer in de velden: madeliefjes, kleefkruid, boterbloemen.

Door naar het voedselbos langs de Roodloop, met planten, bomen en struiken waaraan eetbare vruchten groeien. In de poel kwaakten de mannelijke kikkers om de vrouwtjes te lokken. Op de weg terug waren nog meer planten te zien: kruiskruid, ereprijs, veldkers en natuurlijk volop brandnetel.

Stoepplantjes, ze zijn ook bewoners van ons dorp waar we wonen. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, zijn het taaie rakkers en belangrijk. Daar zijn we ons vandaag meer bewust van geworden en misschien lopen we vanaf nu wat minder achteloos langs stoepplantjes.

De leuke, leerzame middag werd afgesloten in de buurt-speeltuin; nog even bewegen en lol maken voordat de papa’s en de mama’s er weer zijn.