VNMH logo Natuuravontuur

Felle bliksem, flinke donder en bakken met water. Het zoeken naar spinnen, rupsen, insecten viel meteen al in het water. En ook in de loop van de middag nog flink geknetter en flink wat regen. Vorig NatuurAvontuur vonden we op brandnetels rupsen van een vlinder de dagpauwoog. Die rupsen hebben we in een bakje gezet. De rupsen zijn een pop geworden en ook al een vlinder.

Babette wist te vertellen hoe de rupsen tot pop werden en vervolgens tot vlinder. Stan had thuis het thuis youtube filmpje 'van rups tot vlinder' bekeken en wist boeiend te vertellen hoe de rups zichzelf vastbond, verpopt en tot een vlinder werd. Afgesproken werd dat iedereen dat filmpje gaat bekijken, voor zover nog niet gedaan.

De meeste kinderen hadden hun loepje bij, je krijgt tenslotte niet voor niks zo’n mooi cadeautje.

Een beetje regen kan onze NatuurAvonturiers niet deren, in twee groepen op zoek naar insecten en bodemdieren, voor zover nog mogelijk bij dit natte weer.

Een groep kwam al snel niet ver. Op de boom bij Moleneind 6 volop vuurwantsen. Die werden volop bewonderd. En op de grond pissebedden, sprinkhanen, spinnen en gaasvlieg. Nabij de Reusel stond springbalsemien, de springende zaadjes werden bewonderd en de onderkant van de plant onderzocht op insecten.

Op naar het bosje op zoek naar waterdieren. Helaas onderbroken door een onweersbui. Verder op pad trokken schaatsenrijders in een sloot de aandacht. De sloot bleek rijk aan waterdieren. De vlokreeft werd aangezien voor zoetwatergarnaal. Bootsmannetjes, geelgerande watertor en waterschorpioen, maar ook een rietvoorntje bleek de sloot rijk te zijn.

De andere groep ving een mooie libelle, diverse sprinkhanen en veel waterdiertjes. De groep ontvluchtte een flinke regenbui onder de bomen van het bosje en ontmoette daar de andere groep. De regenbui werd een onweersbui en de discussie ontstond wat te doen. Weg van het water, onder de bomen blijven of naar het open landschap in de volle regen?

Op naar de moestuin, rijpe bonen werden geplukt om volgend jaar te zaaien of thuis in de bonensoep te doen. De aardperen werden opgegraven en alle bloemen van de aardpeer tot vele bloemenbossen gebonden, moeders ook blij! Volle tassen gingen er mee naar huis. Die regen? Daar had niemand last van!

O ja, aan het eind zouden hazelnoten verdeeld worden. Maar helaas, de hazelnootbak was al eerder leeg geraakt. Hoe kan dat?