Logo VNMH NatuurAvontuur

15 kinderen en 11 papa’s en mama’s stonden rond negen uur in de avond klaar voor een avond/nacht stilte wandeling. Vooraf werd er volop gesmuld van de aalbessen en frambozen. De zwarte bessen vielen minder in de smaak, de kruisbessen waren wel lekker. De oogst van de moestuin stond op tafel, waaronder enkele joekels van courgettes.

In drie kleine groepjes, onder begeleiding van Yola, Pieter en Martin, gingen we op pad. De oudste jeugdleden hadden een bat-detector bij zich om vleermuizen te ontdekken met sonargolven. De route was uitgezet met kleine lichtjes, en hoe donkerder het werd, hoe duidelijker de uitgezette route was te vinden.
Stil zijn en luisteren naar de geluiden in de natuur is toch wel een uitdaging. En goed kijken ook. Zo werd er een ree gespot en verschillende vleermuizen met het blote oog waargenomen. We gingen op zoek naar vuurvliegjes, maar helaas. In de nacht zijn de geuren soms extra waarneembaar. Zo geurde de kamperfoelie heerlijk en ook was de citroengeur van douglasnaalden goed waarneembaar. Een groepje spotte een steenuil.
Hoe later het werd, hoe spannender het was in het bos. Wat later dan gewoonlijk gingen onze NatuurAvonturiers te bed.