Logo VNMH NatuurAvontuur

CantharelCantharel
Liefst 74 verschillende paddenstoelen hebben we ontdekt. Dankzij onze gast, José Langens, ontdekten we de namen van al die verschillende paddenstoelen. José vertelde vooraf over het leven van de schimmeldraden in de grond, die vergroeid kunnen zijn met boomwortels. Via de draden levert de schimmel voedingsstoffen en water aan de boom, via de boomwortels krijgt de schimmel suikers.

We hebben het dan over paddenstoelen die vrienden zijn van een boom. Zo zijn er ook vijanden, die een, meestal zwakkere boom, aanvallen. En vuilnismannen, die zorgen dat er geen tientallen meters bladeren en takken in het bos liggen, maar veel opruimen.
Paddenstoelen met plaatjes en paddenstoelen met buisjes, een wonderlijke bijzondere wereld. Al struinend door de weiland en bos, ontdekten we dat op weiland en in donkere bos weer heel andere dingen groeien als in bossen met veel licht. En sommige paddenstoelen zijn verbonden met een boom. Zo werd de oranje koraalzwam telkens gevonden op afgezaagde stammen van dennen/sparren.

Al struinend door de natuur, werden meerder kikkers en resten van een dood dier gevonden. En diverse veren van vogels. Paddenstoelen zoeken, kaai leuk.
Vooraf hebben we in de moestuin geoogst en geruimd. Voor volgend jaar mag iedereen zijn eigen tuin-naam-bord maken. Een eigen winterklusje.