Logo VNMH NatuurAvontuur

Dode hazelwormHet weer was geweldig. Met windkracht 5 bleef de regen in de lucht. Het waaide flink rond het honk, reden om binnen te starten. Na een korte inleiding, met Wim Spaninks naar buiten. Buiten het honk lag een doodgereden hazelworm. Wim vertelde wat over deze pootloze hagedis. De hazelworm is een bodembewoner die een verborgen leven leidt tussen de bladeren en takken in de strooisellaag. Hij eet voornamelijk regenwormen en naaktslakken. De hazelworm heeft een glanzend lichaam, door de relatief kleine schubben, en lijkt meer op een slang dan op een hagedis.

Daarna de struiken in, op zoek naar een tak met een V vorm, voor het maken van een katapult. Met snoeischaar en zaag aan de slag. Een elastiek verbinden aan de tak en op zoek naar munitie. Grote wilde kastanjes bleken lastig, eikels handiger, maar vooral met een prop van een papiertje kon je super goed schieten. Blikjes omschieten was moeilijk, de wind nam de blikjes mee.
De wilgen bij het honk hadden buigzame takken. Goed voor een boog. Een touw er aan en op zoek naar pijlen. Toch lastig, hoe lang moet zo’n pijl zijn. En hoe schiet je dan. Bij het schieten vielen geen slachtoffers.
Tot slot een wedstrijdje. Wie kan het verst schieten met de katapult en prop. De beloning was een veer van een grote bonte specht.


Katapult schieten
Handboog maken