Logo VNMH NatuurAvontuur

Gewone dwergvleermuisGewone dwergvleermuis

Om 21.30 uur stond een grote groep te wachten. Bastiaan van Gemert was onze avondgids, gewapend met een batdetector, vleermuisherkenner, een apparaat dat ultrasoon geluid kan registreren en omzetten in hoorbaar geluid, kon hij ook opnamen maken. Een vleermuis vliegt met behulp van echolocatie, deze geluiden kon je horen en eventueel opnemen. Elke vleermuis heeft een ander geluid.

Tussen 40-52 Mhz spotten we de gewone dwergvleermuis. Die kwamen we deze avond het meest tegen en zagen we ook in de lucht.
Tussen 12-20 Mhz was de rosse vleermuis te horen, deze hadden we gehoord bij de visvijver. Normaal gesproken gebruiken vleermuizen bomen, huizen etc. om zich te oriënteren. De rosse vleermuis doet dit echter niet, deze vliegt zo hoog in de lucht dat hij nergens tegen aan kan vliegen. De tonen van deze vleermuis zijn dan ook een stuk lager en zo kan hij veel verder “zien”. Als je een goed gehoor hebt, kun je deze tonen zelfs met je blote oor horen.
Tussen 32-38 Mhz spotten we ook nog de ruige dwergvleermuis.

De vleermuizen vliegen snel door de lucht, je moet snel reageren om ze te zien.
Tijdens het luisteren naar de vleermuizen via een batdetector hebben we ook verschilde typen gedrag gehoord. Net voordat een vleermuis één van de ongeveer 3.000 mugjes die op zijn dieet staan per nacht opeet, hoor je een soort scheetgeluid. Verder hadden we ook het geluid gehoord van een baltsende gewone dwergvleermuis.
Tijdens deze excursie heeft de groep meer geleerd over vleermuizen, zo werd er verteld dat het zoogdieren zijn en ze verschillende verblijfplaatsen hebben. Er zijn wel vier verschillende type verblijfplaatsen: het zomerverblijf, het paarverblijf, kraamkolonie en het winterverblijf. Tot slot werd er wat informatie gegeven over de drie soorten vleermuizen die we hebben gespot.

Het werd steeds donkerder, maar we hadden heldere maan en geen wolken. We konden prima lopen en we kwamen door bos, bosweide, langs de visvijver, langs de Reusel en door open terrein, een weide vol met wilg, bereklauw e.d.
Om 23.35 uur zat het erop. Helaas lieten andere bosdieren, zoals de uil, zich niet horen.