Logo VNMH NatuurAvontuur

In januari zijn vogels al volop bezig met nestelen. Dus hopen hout moeten we dan met rust laten. Maar we hebben bonenstaken nodig, voor later in de moestuin. Dus nu op pad naar de akker die we eerder hebben ingezaaid met Utrechtse rogge.

Als ieder één omgezaagd grote tak meesleept, hebben we later mooie boonstaken. De zijtakken verwijderen we later nog wel.

Daarna op zoek naar een goede plek voor onze bewegingscamera. Spannend welk dier zich zal laten fotograferen. We denken een ree en een konijn. Dat zien we later.

Als je een tikspel doet, waarbij je bij een boom moet staan, moet je natuurlijk niet bij een struik gaan staan. En anders leer je spelenderwijs de verschillen. Lastig als sommigen struiken zo groot zijn geworden als een boom, of als één boom eruit ziet als twee bomen. Als je tien dezelfde onderwerpen uit een bos moet halen, naar een voorbeeld, herken je plots o.a. bosbes, spar, sterretjes mos en adelaarsvaren. En dierengeluiden herkennen die een ander jeugdlid voortbrengt is toch wel lastig als er meerdere geluiden in het bos klinken.

De tijd vloog voorbij. Deze keer kregen we huiswerk mee, vogels herkennen. In januari gaan we tuinvogels tellen, zullen we die dan herkennen?

 

Foto's: Hannie Houben