VNMH logo Natuuravontuur

Help onze koningsvaren is omgemaaid.

Deze woensdag waren we op pad met Martin van Mol en Harrie Loonen. We hebben veel geleerd over paddenstoelen die er voldoende waren te bewonderen. Na wat uitleg over de paddenstoel en hoe we ermee om moeten gaan, gingen we op pad.

Grote stinkzwam, Oranje Koraalzwam, Cantharellen, Zwavelkopjes, Vliegenzwam, Sombere Honingzwam, Elfenbankjes, Witte bultzwam, Berkendoders, Aardappelbovisten, Rossige Melkzwam, Platte Tonderzwam, Geelwitte Russula, Bundelzwammetjes en kleine Mycena’s lieten zich zien.
Voortaan kunnen we de drie V 's Vuilnismannen, Vrienden en Vijanden onderscheiden.

Uit onze moestuin hebben we de aardperen geoogst en geproefd. Ze waren best wel lekker om zo te eten. Twee volle emmers zijn er geoogst en verdeeld. Uiteraard is verteld dat je na het eten van aardperen de volgende dag muziek kan maken in de klas. Veel windjes dus.

Onderweg kwamen we langs de door ons beschermde koningsvaren. Eerder hebben we die beschermd door palen te plaatsen in de berm rondom de koningsvaren. Toch wel boos waren we toen we zagen dat de koningsvaren is gemaaid door een maaimachine die de slootkanten heeft gereinigd.

Onderweg kwamen we sporen tegen van konijn, een wezeltje, bosmuis en woelmuis. Naast paddenstoelen vonden we ook een mooie plek waar de wespendief bezig was geweest die een wespennest had geplunderd.

De koningsvaren is zeldzaam, maar sinds 1-1-2017 niet meer wettelijk beschermd.