Logo VNMH NatuurAvontuur

Om 13.30 uur verzamelden we ons bij het honk.
Eerst hebben we de groente verzameld die nog prima waren om te eten. De rode kool is een herfstgroente. Dank zij het mooie weer waren er nog volop boterboontjes en snijbonen. Twee mooie bloemkolen, pompoenen, pronkappels en twee mooie komkommers werden geoogst. Geproefd werd er aan de boekweit.

Mooie bloemen waren aanwezig van de aardpeer maar ook de zonnebloemen zaten vol met zaden voor de vogels. De gezaaide Utrechtse rogge stond er mooi bij in het veldje achter het honk maar ook op het grote veld van Brabants Landschap, dat we hebben ingezaaid samen met Ben Bruurs van de Elshorst.

Om twee uur vertrokken we met Wim Spaninks naar een plek aan de Reusel aan de Baarschotsestraat net over de brug waar we met een groot schepnet vele waterdieren hebben gevangen zoals ruisvoorn, brasem en zonnebaars, allen vissen. Maar ook vingen we bloedzuiger, schaatsenrijder, larven van de waterjuffer en libelle, geel gerande waterkever, haften, bootsmannetjes, groene en bruine kikker, schrijvertjes, muggenlarven en een staafwants. Deze dieren werden in een emmer naar Wim thuis gebracht en daar met de determinatietabel op de juiste naam gebracht. Gedetermineerde vissen waren ruisvoorn, blankvoorn, baars, zonnebaars, brasem, giebel, karper en goudvis.

Na het serieuze onderzoekswerk was er natuurlijk ruimte voor ontspanning in de wei waar een schaap en geit de kinderen konden vermaken. Het geitje werd ook nog gevoederd met een fles door de kleinsten. Al met al weer een geslaagde middag.

180926 VissenHerkennen