Logo VNMH NatuurAvontuur

Van agrarische werkzaamheden kunnen VNMH jeugdleden veel leren. Als Ben Bruurs, van d’n Elshorst, dan vraagt om een akker van Brabants Landschap mee in te zaaien met Utrechts rogge, dan zegt VNMH Jeugd “Ja, graag”. Zaaien is nog een hele klus. Zware zakken met graan in emmers schudden, met emmers over een akker lopen, het zaad uit de emmer halen en in een boog van je afgooien, alles onder eggen.

Brabants Landschap zaait rogge op de akker voor vogels. Die kunnen dan volgende jaar de korreltjes uit de aren pikken. En kinderen kunnen mooi de groei van de rogge volgen en volgend jaar bekijken welke vogels de roggezaadjes lussen. Dat moeten vogeltjes zijn met dikke snavels. Waarom? Tja, zoek dat maar eens uit.

Ook een tuintje bij het VNMH honk is vol met rogge gezaaid. Dan kan daar volgend jaar mooi de moestuin worden uitgebreid. Want uitbreiden is nodig, alle jeugdleden willen een eigen moestuin. De oogst uit de moestuin was weer groot. Gelukkig was er in de zomer gesproeid, waardoor bloemkool, koolrabi, boterboontjes, heilige boontjes en komkommers konden worden geoogst. En de wat onbekende bernagie of komkommerkruid ging mee naar huis, mooie bloemetjes en fijne blaadjes kunnen in de sla. De kinderen deden nog enkele bijzondere ontdekkingen. Een Grauwe klauwier had een insect op prikkeldraad geprikt, als voedselvoorraad. En in een groenstrook bleek een wijnrank te groeien, met volop druiven. Een hark was nodig om de druiven “te plukken”.