Logo VNMH NatuurAvontuur

Elke laatste woensdag van de maand is er VNMH Jeugd. Om 13.00 uur verzamelden we ons bij het honk waar Rien van Hoesel ons trakteerde op een erg mooi verhaal over de noodzaak en de werkzaamheden van de weidevogelbeschermers. Het beschermen van mooie vogels met lange snavels, want dat hebben toch die weidevogels nietwaar. 

Op de vraag van de kinderen of deze vogels ook vrienden konden maken had Rien een heel mooi antwoord want inderdaad konden kieviten ook vrienden maken en dat laten de vogels ook zien in het veld wanneer kraaien of andere dieren hun nesten wilden bezoeken. Met al de vrienden en vriendinnen in het veld werden deze indringers dan verjaagd met succes.

Helaas vertelde Rien ook dat de aantallen kieviten nu veel minder groot zijn nu dan jaren geleden, dus dat is niet zo goed voor de weidevogels. De kinderen wilden zelf ook wel eens op het land om deze vogels te ontdekken en daarom had Rien een speciale kijker meegenomen waar je met een oog wel honderd meter ver kon kijken, een echte telescoop. 

Kanaaldijk

Aan de Kanaaldijk in Haghorst hadden we een mooi overzicht over de weilanden waar verschillende stokken geplaatst waren op een afstand van 3 meter. Daar tussenin vertelde Rien moest je maar eens goed kijken want dan kon je de kievit zien zitten op het nest. 

Het was erg koud die middag maar het zonnetje kwam af en toe ook eens kijken dus we hebben er volop van genoten. Langs de bermen vonden we verschillende rupsen en insecten wat een goed teken was voor de jonge kieviten want die lusten ze graag. In de berm vonden we nog een heel mooie rups die we hebben opgezocht in het boek waaruit bleek dat het ging om een rietvinkrups; dit wordt later een nachtvlinder. 

Tegen half vijf waren we weer terug op het honk in Baarschot waar we nog wat na hebben gepraat met de kinderen over de zaadjes die bij allen zijn uitgekomen maar ook hebben we veldjes verdeeld van de moestuin waar we dit jaar gaan proberen zelf de groenten te zaaien die we lekker vinden zoals sla, komkommer, zonnebloemen, aardbeien, bonen en bessen. We leren misschien weer knoezels (kruisbessen) te eten die oma vroeger zo lekker vond. 

20180428 RietvinkrupsRietvinkrups