Logo VNMH NatuurAvontuur

Jeugd wilgen plantenJeugd wilgen planten
Weken te voren zat de vorst in de grond. Het stukje weiland kon nog niet klaargemaakt worden voor moestuinen. Bovendien regende het flink. Niet aan de slag in de moestuin dus, op deze woensdag 28 maart.

Binnen lag een bak vol met vlinder- en bijenzaad. Ieder mocht een potje vullen met dezelfde zaadjes en mee naar huis nemen. Daar in een bak zaaien en thuis uitzetten. Wat zal het worden? Was dat poederzaad van de korenbloem?, waren die korreltjes van de klaproos (papaver)?, waren die platte zaadjes van de zonnebloem? Alle kinderen hebben een natuurlogboek gekregen. Hun natuur ervaringen kan daarin prima worden beschreven.

Het leek iets minder te gaan regenen, dus naar buiten. Naar de berkenbomen. Is er berken sap uit de afgesneden tak gestroomd? En luisteren aan de stam naar de sapstroom. Dan het berken sap proeven. Lijkt het op een beetje zoet water?

Wilgentakken, als je die in de grond stopt, gaan ze groeien. In een cirkel stopten we wilgentakken in de grond. De vier grootste takken werden aan elkaar verbonden. En zo maken we samen onze hut van wilgentakken. Straks als de takken gaan groeien gaat die helemaal dicht groeien. Onze VNMH Jeugd wilgentakkenhut.

Het is padden en kikker trek tijd. Op zoek naar kikkers. Wat we al snel vonden waren meerdere eierklompen.. Het zwarte puntje van de bruine kikker wordt, bij voldoende zon, een kikkervisje en later een kikker. De kikkereitjes eens goed bekeken. En verder op zoek naar kikkers. Ondertussen werden we natter en natter. Daarom eerst naar binnen; onder de loep kikkereieren bekijken.