VNMH logo Natuuravontuur

Op 31 januari was het buiten heel nat weer. Maar gelukkig nog 1,5 uur droog om tuinvogels te gaan tellen. Om 13.30 kwam een 7 tal jeugdleden en snuffelaars naar het Jeugdhonk, waar ze door Martin van Mol en Pieter Denissen werden verwelkomd. Bij het vogels tellen gebruikten we het Belgisch telformulier, omdat daarop de vogels staan afgebeeld.

Martin vertelde allereerst een verhaal over de koolmees en zijn stropdas. Elke vogel op de lijst werd vervolgens doorgenomen en van vogelgeluiden voorzien. Daarna naar buiten, naar het tuinhuis op Moleneind 6. Sommige kinderen telden al ras heeeeel veel vogels. Andere hadden wat meer moeite om de vogels te ontdekken en op naam te brengen. De houtduif werd het meest gespot. Vervolgens koolmees, spreeuw, kauw, zwarte kraai, pimpelmees, vink, merel, roodborstje, mus en tortel. Daarna op pad naar een andere tuin vlakbij. Onderweg werd de blauwe reiger, boomkruiper, boomklever, staartmees, buizerd, de dotvogel en grote bonte specht gespot.

Altijd leuk om als een blinde rups een pad te volgen. Maar toen er een uitstapje werd gemaakt naar de langs liggende akker, werd duidelijk dat de vele regen de akker in een modderveld had veranderd. Ook op de paden was het een natte boel, maar de weidevarkens waren mooi gewassen door de regen.

Aangekomen bij het honk barste er buiten een plensregen los, met wat donderslagen. Net op tijd binnen om te zorgen voor eten voor de vogels. Pel pinda’s werden aan elkaar geregen. Inmiddels kwamen de eerste ouders de kinderen al ophalen, de pel pinda’s mee naar huis; een enkele pinda achterlatend voor de muizen die ook het jeugdhonk bezoeken.