In het NatuurMuseum is veel te zien en veel te leren. Op de afdeling Onderzoek krijg je veel vragen, waarbij je op zoek moet naar het juiste antwoord. Bijvoorbeeld over de miljoenpoot.
Miljoenpoten (Diplopoda)
Bij de kop hebben deze geleedpotigen zintuiglijke organen die samen het orgaan van Tömösváry worden genoemd. Het zijn ovaalachtige ringen aan de basis van de antennes. Waarschijnlijk dienen ze om de vochtigheidsgraad waar te nemen. De naam klopt eigenlijk helemaal niet: ze hebben geen miljoen pootjes! De soort Illacme plenipes is een uitzondering met 750 pootjes in totaal, maar de meeste soorten hebben 80 tot 400 pootjes. Het lijf van het dier is verdeeld in allemaal stukjes, segmenten genoemd. Elk segment heeft twee pootjes aan de linkerkant en twee pootjes aan de rechterkant.Bij de miljoenpoten zijn de segmenten vanaf het vierde segment vanaf de kop paarsgewijs versmolten, waardoor een segment bij alle moderne soorten twee potenparen draagt, alleen de eerste drie segmenten hebben slechts één paar. Hieraan is de wetenschappelijke naam Diplopoda te danken, wat letterlijk dubbel-potigen betekent. Dit onderscheidt hen van de duizendpoten, die altijd maar één paar poten per segment bezitten.
De miljoenpoot komt vooral voor in bladstrooisel en ander rottend materiaal. Ze eten graag algen en mossen. De miljoenpoot is bijzonder, omdat hij zich verdedigt op een speciale manier: zodra hij aangeraakt wordt, rolt hij zich op. Ook verjaagt hij aanvallers soms met een giftig stofje. In Nederland zijn 59 soorten waargenomen, 48 daarvan worden als inheems beschouwd.
Het werd een hele ontdekkingstocht, over de mens, dieren, vogels, insecten en vlinders. Vervolgens heel het Museum verkend en daarna weer naar huis.