Logo VNMH NatuurAvontuur

Woensdagavond 31 augustus klokslag 20.00 uur beloofde het een mooie avond te worden. De lucht kleurde rood/roze. De NatuurAvonturiers volgde met belangstelling de werkzaamheden van Peer Busink en Rien van Hoesel, die ijverig bezig waren met een wit laken en een lamp, ons onderzoeksgebied. Waar was dat goed voor?

Het was warm weer, tijdens NatuurAvontuur. In de verte rommelde een onweer. Wim Spaninks wist met meerdere posters veel te vertellen over het leven en herkennen van vissen.
In twee groepen op pad. Het weer en de temperatuur was een reden om in het water te springen

24 NatuurAvonturiers en 8 NatuurOuders stapten zaterdag 2 juli al vroeg op de trein in Tilburg. De heen- en terugreis met de trein van anderhalf uur was voor een aantal Avonturiers een geduld-training. Bij Naturalis vielen de Avonturiers van de ene verwondering in de andere.

Na een korte inleiding over het belang van stoepplantjes (o.a. voedsel en bescherming voor insecten) gingen de NatuurAvonturiers op pad in Hilvarenbeek met voldoende stoepkrijt en zoekkaarten op zak op zoek naar stoepplantjes.

Onder een hemelsblauwe lucht en stralende zon werd er hard gewerkt in de moestuin. De eerder gezaaide plantjes werden vrij gezet van onkruid en het eigen tuintje aangevuld met thuis zelf gekweekte plantjes. Een apart veldje werd ingezaaid met bloemen en een apart veldje met staakbonen.

Het was een drukte bij ’t Stekje, Heikant 27, Baarschot. Een enkel verdwaalde chauffeur kwam toch aan bij Heikant 27, waardoor we iets later startte. Henk en Rian hadden een leerzaam programma opgesteld.

Maar liefst 25 NatuurAvonturiers verraste Johan Hendrikx met een presentje. Volop reden om zijn melkveebedrijf te laten zien, met 120 melkkoeien en 80 stuks kleinvee. Het was misschien wel wennen voor de Avonturiers om te horen dat voor alle mannelijke net geboren kalveren er geen plaats is op dit bedrijf. Na geboorte gaan die op reis naar een kalvermester. De pas geboren vrouwtjes mogen blijven.

... en tellen, vogelvoer maken en vogelnestkast maken

Allereerst uitleg over welke vogels we tegen kunnen komen bij het honk. En dat we stil en geduldig moeten zijn, anders zijn de vogels gevlogen.

Bolle rode wangen van het verstoppertje spelen, laarzen, broek en sokken vol met zand, groene handen van de klimboom en van het sjouwen met takken van de hut. Het slot van deze NatuurAvontuur zat vol met spel en vertier in de Roovertse Bergen.