Logo VNMH NatuurAvontuur

Het was weer een gezellige drukte bij het VNMH jeugd honk aan het Moleneind te Baarschot. Vorige keer werden we geconfronteerd met onweer. Het is belangrijk te weten wat te doen. Ter plekke werd geoefend om de benen tegen elkaar te houden en jezelf zo klein mogelijk te houden.

Het was een gezellig samenzijn op zondagmiddag 17 oktober 2021, bij ons VNMH honk aan het Moleneind te Baarschot. De familiedag is een mooie gelegenheid voor ouders om de NatuurOuders die betrokken zijn bij NatuurAvontuur te ontmoeten, en omgekeerd, als ook andere families. Daar werd dan ook volop gebruik van gemaakt.

Felle bliksem, flinke donder en bakken met water. Het zoeken naar spinnen, rupsen, insecten viel meteen al in het water. En ook in de loop van de middag nog flink geknetter en flink wat regen. Vorig NatuurAvontuur vonden we op brandnetels rupsen van een vlinder de dagpauwoog. Die rupsen hebben we in een bakje gezet. De rupsen zijn een pop geworden en ook al een vlinder.

NatuurAvontuur had concurrentie van KinderVakantieWeek Diessen en natuurlijk de zomervakantie. Iets minder kinderen dan we gewend zijn, verwelkomden Cees Pasmans van de Natuurpolitie. Cees werkt voor Samen Sterk in Brabant (SSiB), een provinciebrede samenwerkingsvorm waarin o.a. gemeenten, provincie, terreinbeherende organisaties, waterschappen en waterwinbedrijven participeren.

15 kinderen en 11 papa’s en mama’s stonden rond negen uur in de avond klaar voor een avond/nacht stilte wandeling. Vooraf werd er volop gesmuld van de aalbessen en frambozen. De zwarte bessen vielen minder in de smaak, de kruisbessen waren wel lekker. De oogst van de moestuin stond op tafel, waaronder enkele joekels van courgettes.

Het was regenachtig, tijdens NatuurAvontuur. Wim Spaninks had in allerlei bakken vissen en waterdieren klaar gezet, en met meerdere posters wist hij heel veel te vertellen over het leven en herkennen van vissen en waterdiertjes.

De imker, Chris Charpentier, was perplex van de leergierigheid van de NatuurAvonturiers. In twee groepen kreeg hij bezoek, en naast het proeven van honing, werd de bijenkast vakkundig uitgelegd, koning, dar, werkbijen; uitroken, bijvoeren, vijanden zoals hoornaar. De bijenwereld is een boeiende wereld.

De appelflappen gingen er goed in. Iets lekkers om mee te beginnen, want we vieren het eerste lustrum van NatuurAvontuur. Het weer was weer perfect. Een uitgezette lustrum speurtocht leverde de volgende tekst op NATUURAVONTUUR IS PUUR.

Het was fris, de zon liet zich niet zien. De NatuurAvonturiers gingen op pad, en werden al snel verrast door harde knallen. Er waren nog meer avonturiers op pad, jagers. Mannen met geweren en honden werden waargenomen. Ook een haas, die snel het hazepad koos.