Logo VNMH NatuurAvontuur

Elke schoolvakantie is er een NatuurAvontuur, dus ook in de meivakantie! Op vrijdag 4 mei gaan we met jongeren in de basisschoolleeftijd weer op avontuur, dit keer gaan we zaaien. 

De natuur zit vol slimme ideeën om zaden ter verspreiden. Zo reizen er zaadjes mee met dieren, die aan de huid blijven kleven, zo reizen er zaadjes mee met water, er zijn zaadjes die gebruiken een soort elastiekjes om verderop hun zaad neer te schieten, er zijn zaadjes die eekhoorntjes en vogels verspreiden, de wind verspreid zaden en de mens zaait. Als we zaaien, komen er bloemen. En als er bloemen zijn, zijn er veel insecten die zo’n bloem heel graag gebruiken, en ook vogels die de zaden lekker oppikken. Als we zaaien, komen er vruchten.

Bijvoorbeeld in een moestuin. Als we daar zaaien komen er boontjes, worteltjes en nog veel meer. Soms hebben zaadjes al een hele wereldreis gemaakt, om hier te komen. Ons welbekende aardappel, bijvoorbeeld, komt uit Zuid-Amerika; de tomaat was heel bekend bij de Inca’s en Maya’s in Midden en Zuid Amerika, mais en paprika komen uit Midden-Amerika, onze tarwe komt uit het Midden-Oosten, onze rogge uit Turkije, de sojaboon komt uit het Verre Oosten, veel bomen, zoals de Douglas spar, komt uit Noord-Amerika. Onze zaden maken een hele wereldreis. 

Met zaad valt dus veel te ontdekken. 

Ga mee op Avontuur? Ga je mee zaaien. Je bent welkom om 13.00 uur bij ons honk, op het adres Moleneind 6 in Baarschot. Ouders, opa’s, oma’s, vriendjes en vriendinnetjes mogen natuurlijk ook mee. Aanmelden kan tot en met woensdag 2 mei en deelname is helemaal gratis. NatuurAvontuur duurt tot circa 16.00 uur. 

  • Aanmelden: indien bijzonderheden (dieet/allergie), dan bij aanmelden vermelden
  • Aanbeveling: setje reserve kleding meenemen
  • Meenemen: eierrekje