VNMH logo Natuuravontuur

Groot Avondrood (foto: Peer Busink)
Groot Avondrood (foto: Peer Busink)
Woensdagavond 31 augustus start NatuurAvontuur om 20.00 uur. We gaan op zoek naar nachtvlinders tot 23.00 uur. En die nachtvlinders hebben de mooiste namen, zoals huismoeder, rood weeskind, pistooltje, schaapje, gelduil of krakeling.

Normaal zien we dagvlinders. Later in het jaar, als het echt warm wordt, komen ook nachtvlinders tevoorschijn. Ze worden actief als je al in bed ligt. Nachtvlinders hebben een sterke ‘beharing’, die hen beschermt tegen de kou ’s nachts. Er zijn veel meer soorten nachtvlinders dan dagvlinders, maar op naam brengen is niet makkelijk. Het leven van een vlinder begint als eitje, gelegd op een plant. De uitkomende rups eet van de plant. Iedere vlindersoort heeft zijn eigen plant, een waardplant. Is de rups uitgegeten, dan zoekt de rups een veilige plek om te verpoppen. Dat is vaak op plaatsen waar bladeren, houtresten e.d. zich ophoopt. Sommige rupsen graven zich in onder de grond. Een  pop is goed gecamoufleerd. Het lijkt wel een takje of een drolletje. De pop wordt later vlinder. Nachtvlinders leven van nectar van bloemen die ’s nachts bloeien, zoals kamperfoelie, teunisbloem, klimop, madeliefje, citroenmelisse en marjolein. Maar ook fruit, mestvloeistof en boomsappen zijn lekker. De nachtvlinders vinden elkaar doordat de vrouwen geurstoffen aanmaken, die de mannetjes al van kilometers afstand met hun antennes opvangen. De mens is de voornaamste vijand van de nachtvlinder. Vooral de bladblazende mens. Want juist de bladeren en hoekjes waarin de nachtvlinder overwintert worden verstoord door de bladblazende mens. Advies, maak je tuin niet te netjes.
(Tekst ontleend aan Brabants Landschap nr 214)

Ga je mee op zoek naar een huismoeder, rood weeskind, pistooltje, schaapje, gelduil of krakeling? Deze keer mag je papa of mama ook mee. Een zaklamp meenemen is ook handig.

 

NatuurAvontuur, van 6 tot 14 jaar, is meestal op de laatste woensdagmiddag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur.

Locatie: VNMH-honk nabij Moleneind 6, Baarschot.

Laat even horen of je komt, uiterlijk maandag 29 augustus, via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Aanmelden betekent toestemming verlenen voor publiceren foto’s.

Eten, lekkernijen en snoep zijn niet welkom
Geen jeugdlid en toch interesse? Meld dan dat je komt snuffelen.

Nieuwe leden voor NatuurAvontuur, bedoeld voor kinderen van 6 tot 14 jaar, kunnen zich aanmelden via dit Aanmeldformulier en via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De jaarcontributie bedraagt € 10,00