Logo VNMH NatuurAvontuur

Woensdag 25 mei staat in het teken van de stoepplantjes. Gebr Aartspad 5 te Hilvarenbeek is ons startpunt en ons eindpunt.
We zijn op straat. Doen jullie opvallende kleren aan (voor de verkeersveiligheid)!

Onkruid? Nee: stoepplantjes!

Dat is wat jullie op woensdag 25 mei met NatuurAvontuur in Hilvarenbeek als jullie op pad gaan zullen zeggen als jullie terugkomen na het stoepkrijten met stoepplantjes. We gaan namelijk, zoals iedere laatste woensdag van de maand, samen op pad om meer te ontdekken over en in de natuur. Dit keer niet in de bossen of op de paden, maar in het dorp Hilvarenbeek. Daar zullen ze ontdekken dat de plantjes die daar groeien ook nuttig zijn en een naam hebben! We gaan op de stoep de namen van deze stoepplantjes schrijven.

Wat zijn stoepplantjes?

Stoepplantjes zijn planten die van nature in de omgeving groeien, bijvoorbeeld tussen stoeptegels, langs muren, in boomspiegels of rondom een lantaarnpaal. Deze planten, er zijn wel 800 soorten, staan bekend als 'onkruid', maar deze negatieve benaming is niet terecht. Daarom is de term ‘stoepplantjes’ in het leven geroepen. Ze helpen mee het dorp te verkoelen en dragen bij aan de biodiversiteit. Ze bieden voedsel en een schuilplaats aan bestuivers en andere insecten en nestmateriaal en zaadjes voor vogels.

Deze taaie rakkers (een bekend gezegde is: onkruid vergaat niet) hebben zich ook op een heleboel manier aangepast om ervoor te zorgen dat ze bijna niet te verdelgen zijn. De paardenbloem bijvoorbeeld, heeft een hele lange penwortel en groeit diep de grond in. Je kan de bladeren dan verwijderen zo vaak je wil, hij komt gewoon weer op! Zo hebben bijna alle stoepplantjes wel een manier gevonden om zich hardnekkig te (blijven) verspreiden. Wat de mens ook probeert, stoepplantjes zetten stug door. Een ander voorbeeld is het kaasjeskruid, een stoepplantje dat behoorlijk groot kan worden en de hele zomer doorbloeit met prachtige paars-roze bloemen. Daar komen enorm veel (wilde) bijen op af, die met zoveel enthousiasme van de bloemen smullen dat ze uiteindelijk helemaal onder het stuifmeel zitten. Prachtig toch?

Belangstelling gekregen?

Met behulp van de ‘Minigids Stoepplantjes’ of app Obsidentify gaan we de naam van de plantjes op de stoep erbij schrijven met krijt.

Natuurlijk mogen jullie ook werken in jullie moestuintje, bij het honk. Niet op 25 mei, maar op alle andere dagen. In een aantal tuintjes kan de spinazie al worden geoogst en ook de radijsjes. Het onkruid groeit ook heeeeel hard. Onkruid wieden mag best in de moestuintjes.

 

NatuurAvontuur, van 6 tot 14 jaar, is op de laatste woensdagmiddag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur.

Laat even horen of je komt, uiterlijk maandag 23 mei, via een mailtje naar .
Aanmelden betekent toestemming verlenen voor publiceren foto’s.
Geen jeugdlid en toch interesse? Meld dan dat je komt snuffelen.

Nieuwe leden voor NatuurAvontuur, bedoeld voor kinderen van 6 tot 14 jaar, kunnen zich aanmelden via dit Aanmeldformulier en via mail naar .
De jaarcontributie bedraagt € 10,00

 

220525 stoepplantjes 2