Logo VNMH NatuurAvontuur

We gaan op zoek naar vrienden, vijanden en vuilnismannen onder de paddenstoelen

EekhoorntjesbroodEekhoorntjesbrood
Gelukkig heeft het geregend. Reden voor menig paddenstoel om teken van leven te geven. Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Ze groeien aan de minuscule schimmeldraden die in de grond, op de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Ze breken al het organische afval af tot mineralen.

Vind je bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood, te herkennen aan de bruine hoed met witte rand op een dikke steel, dan hebben we een paddenstoel die samenwerkt met een boom. Eekhoorntjesbrood staat meestal bij eiken, soms bij beuken en grove dennen. Met die bomen hebben ze een innig verbond. Schimmeldraden zijn vergroeid met boomwortels. Via de draden levert de schimmel voedingsstoffen en water aan de boom, via de boomwortels krijgt de schimmel suikers. Is dat geen mooie vriendschap?

José LangensJosé Langens
Naast vrienden zijn paddenstoelen soms vijanden. En dikwijls opruimers, vuilnismannen. Natuurlijk laten we eekhoorntjesbrood staan. Eekhoorns, reeën, egels, muizen, slakken en mestkevers lusten graag eekhoorntjesbrood. En de rode mijt, springstaartjes, schimmelkever en de breedvoetvlieg leven op en onder de hoed van eekhoorntjesbrood.

Meer weten over de wonderlijke wereld van paddenstoelen? José Langens komt ons helpen kennis op te doen. José is coördinator van de Paddenstoelenwerkgroep KNNV Tilburg en eigenaar van de website FloraEuropa.

 

  • Wil je thuis meer leren over paddenstoelen, ga dan naar deze website en download een gratis zoekkaart Zoekkaart.
  • Een spreekbeurt houden over de doodshoofdvlinder? Ga naar Youtube: Spreekbeurt van Koen (Jos Mensen)

 

NatuurAvontuur, van 6 tot 14 jaar, is op elke laatste woensdagmiddag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur.
Locatie: VNMH Jeugdhonk, Moleneind 6 te Baarschot
Laat even horen of je komt, uiterlijk maandag 18 oktober, via een mailtje naar .
Aanmelden betekent toestemming verlenen voor publiceren foto’s.
Geen jeugdlid en toch interesse? Meld dan dat je komt snuffelen.

Nieuwe leden voor NatuurAvontuur, bedoeld voor kinderen van 6 tot 14 jaar, kunnen zich aanmelden via dit Aanmeldformulier en via mail naar .
De jaarcontributie bedraagt € 10,00