Logo VNMH NatuurAvontuur

We gaan op zoek naar wespen, bijen, hommels en zweefvliegen

NatuurAvontuur in Corona tijd. Rekening houdend met de richtlijnen blijven de volwassen op 1,5 meter. Daarop hebben we ons programma aangepast en hebben we vijf stationnetjes, met allerlei zaken gericht op wespen, bijen, hommels en zweefvliegen.

Vakantie NatuurAvontuur en NatuurAvontuur in de meivakantie kunnen niet doorgaan. Wat wel doorgaat is het planten en inzaaien van de moestuin.

We hebben een dubbel programma:

tot ca 15.00 uur op bezoek bij de schapen van familie van Doormaal, Roovertsedijk 3, Hilvarenbeek en op verkenning naar het bijliggend bos.

Breng een schop mee.
Papa, mama, opa, oma, … extra werkkrachten zijn van harte welkom!

Een "Tiny Forest", een klein bosje. Met kleine bosjes wil natuurorganisatie IVN de natuur dichtbij een duw geven. Aan het Moleneind worden een klein "Tiny Forest", enkele poelen en fruitbomen aangelegd. Een bestaand weiland wordt geschikt gemaakt voor aanplanten van bomen en struiken. We gaan ongeveer 200 bomen en struiken planten en krijgen daarbij hulp van de VNMH-Natuurwerkgroep.

1. Herkennen we de bomen en struiken in de herfst, richting de winter?

De natuur is in elk seizoen anders. In de herfst verliezen veel bomen en struiken hun bladeren. En planten sterven af. Maar bomen, struiken en planten tonen ook al sporen van nieuw leven. Wel zo verpakt, dat het nieuwe leven zichtbaar wordt na de koude winter.

We gaan op zoek naar vrienden, vijanden en vuilnismannen onder de paddenstoelen.

CantharelGelukkig heeft het geregend. Reden voor menig paddenstoel om teken van leven te geven. Paddenstoelen zijn eigenlijk de vruchten van schimmels. Ze groeien aan de minuscule schimmeldraden die in de grond, op de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Ze breken al het organische afval af tot mineralen.

Dit spoor vonden we, vorig jaar, vlak bij Moleneind 10. De telefoon is op de foto naast een hoefafdruk gelegd om de grootte te bepalen. Het was wel even zoeken, maar het bleken voetdrukken van een wild zwijn te zijn. Met een beetje geluk komen we ook dieren op het spoor.

We gaan - door jullie - vorig jaar gezaaide rogge oogsten

Weten jullie het nog van vorig jaar augustus? Zaaien is een hele klus. Zware zakken met rogge in emmers schudden, met emmers over een akker lopen, het zaad uit de emmer halen en in een boog van je afgooien. De rogge is flink gegroeid en had in juli al geoogst kunnen worden.

Op 22 mei hebben we een gast. We hebben Jan Hermans op bezoek. Jan weet alles van de natuurlijke zaken, die we niet kunnen zien.