Logo VNMH NatuurAvontuur

De Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH) is blij met de komst van het natuurbelevingsproject ‘Het Bewaarde Land’ naar Hilvarenbeek. Door een goede samenwerking met de Gemeente Hilvarenbeek, Bosgroep Zuid en IVN kunnen alle kinderen van groep 5 van alle basisscholen drie schooldagen lang de natuur beleven. Basisschool Starrebos heeft de afgelopen weken al proef gedraaid met enthousiaste kinderen en enthousiaste leiding als resultaat.

Misschien heb je de mooi aangeklede schaftkeet van Mevrouw Fleur, de spil van het Bewaarde Land, al gezien in het bos nabij de trimbaan bij Groot Loo. Kinderen komen bij haar op bezoek. De begeleiders, wachters genoemd, maken kinderen op speelse wijze vertrouwd met de natuur. Ze laten kinderen in bomen klimmen, hutten bouwen, bessen en kruiden eten, allerlei dieren en planten leren kennen, de kringloop onderzoeken, sluipspelletjes doen etc. De kinderen worden als het ware ondergedompeld in de natuurbeleving.

IVN verzorgt de opleiding van de wachters van het Bewaarde Land, waarbij kennis van natuur opdoen een onderdeel is, maar hoofdzaak blijft kinderen zorg, respect en liefde voor de natuur te laten ontwikkelen en daarvan te genieten. Meer weten over het Bewaarde Land, mail dan naar (Daniek Bosch)

VNMH NatuurAvontuur biedt de basisscholen Willibrordus Diessen, Jozef Haghorst, Torenlei Esbeek, Vlinderakkers Biest-Houtakker een lichtere vorm van natuurbeleving aan. Alle groepen van de basisscholen gaan een dagdeel in de lente en een dagdeel in de herfst de natuur in. Basisschool Doelakkers gaat met de kleutergroepen de natuur in.
Voor elke basisschool is een eigen groep van vrijwilligers beschikbaar. De VNMH ondersteunt deze vrijwilligers met een scholingsprogramma. De IVN Natuuroudercursus ligt hierbij aan de basis. In het voorjaar van 2021 staat deze cursus voor begeleiders weer op de agenda.

Buiten de samenwerking van de scholen verzorgt VNMH NatuurAvontuur elke laatste vrijdagmiddag in een schoolvakantie voor kinderen van 6 tot 14 jaar activiteiten waarin het kunnen beleven van de natuur voorop staat. Voor de echte natuurbollebozen (4 tot 14 jaar) worden elke laatste woensdag van de maand natuuractiviteiten met diepgang georganiseerd. Deze bollebozen zijn voor slechts €10 per jaar VNMH-jeugdlid.
Meer weten over de VNMH jeugdactiviteiten of de cursus voor natuurouders, neem dan contact op met