Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

Jaarprogramma

Excursie Natuurgebied Hoornmanketiend
Zondag, 21. Mei 2017, 09:00 - 12:30

21 mei, de beloofde excursie naar Hoornmanketiend - De Brand

Vorig jaar hadden we deze wandeling ook uitgezet maar door het slechte weer was het gebied onbegaanbaar. Dus op 21 mei de beloofde herkansing voor de excursie door het oostelijke deel van de Brand: Hoornmanketiend. Een deel dat over het algemeen niet zo vaak wordt bezocht.
De wandeling is ongeveer vijf kilometer lang maar we doen het op ons gemakje; we trekken er twee uur voor uit.

Juist in deze tijd is het een genot om in dit deel van De Brand te struinen. Veel voorjaarsbloeiers laten zich graag bewonderen. De Gele Lis, de Dotterbloem, Raket, Biggenkruid en de Kale Jonker komen we vast tegen. Een er is een goede kans dat we ook de Waterviolier in de Room Leij gaan zien; een plant met allure volgens deskundige Martin Soffers. In mei zullen zeker dertig soorten te bewonderen zijn dus neem je fotocamera en schrijfmateriaal maar mee. Je zult verrast zijn!

Naast de voorjaarsbloeiers is er ook van alles te vertellen over de oude boskernen. Wie zijn de eigenaren van het gebied en wat is het doel van de bestemming? Wat is nu een haagbeuk en wat een gewone beuk? We zullen je de échte verschillen laten zien zodat je het niet meer vergeet.
Wat is een Fladderiep en waarom heet deze inheemse bijna uitgestorven boom zo, en hoe wordt hij ook wel genoemd? Naast de flora hopen we ook gezelschap te krijgen van de Wielewaal en de verschillende soorten spechten. De Brand is ieder jaar hun territorium. De Das is ook een vaste bezoeker en zijn sporen zullen we misschien ook zien.

We zijn te gast bij aanvang bij de familie Robben in Biezenmortel maar het is gezellig (en handig én beter voor het milieu) om gezamenlijk te vertrekken vanaf de carpoolplek Hilvarenbeek-Oost aan de Beerten. Voor en na de wandeling staat er koffie, thee en koek voor ons klaar.

Datum: zondag 21 mei
Locatie voor carpoolen: verzamelen om 09.00 uur bij De Beerten, Hilvarenbeek
Start excursie: aanwezig om 09.30 uur Oude Bossche baan 16, 5074 RD, Biezenmortel
Eindtijd circa 12.30 uur

Deelname is voor leden gratis, niet-leden mogen een vrijwillige bijdrage doen.
Draag waterdichte schoenen of laarzen.
Uiteraard zijn kinderen van harte welkom, honden liever niet.
Aantal deelnemers maximaal 15.
Aanmelden kan door te Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij Martin: 06-20653375

170521 hoornmanketiend