Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

Jaarprogramma

Lezing over de Das
Donderdag, 26. Januari 2017, 20:00

170126 DassenOp donderdag 26 januari geeft dassenexpert Ton Popelier een lezing over de das; een bijzonder dier dat je niet zo vaak ziet!

Nog niet zo lang geleden vormde de das een diersoort die nagenoeg onbekend was in Brabant. Dat is niet vreemd, want in de jaren zestig raakte het dier nagenoeg uitgestorven. Toch is het een diersoort, die voorheen algemeen voorkwam op de zandgronden van heel Brabant, van Grave tot Bergen op Zoom. Jacht, stroperij, de explosieve groei van steden en dorpen en de teloorgang van zijn leefgebied betekenden zijn doodvonnis.

Begin jaren negentig hebben uitzetacties van Das & Boom in samenwerking met Brabants Landschap er voor gezorgd dat de das weer voet aan de grond kreeg in Brabant. Sindsdien gaat het goed met de das, volgens sommigen zelfs té goed. Toch krijgt maar een enkeling ooit een das in levende lijve te zien. Door zijn verborgen levenswijze blijft hij voor de meesten een grote onbekende. In deze lezing wordt een kijkje gegeven in het leven van de das, door de seizoenen heen.
In het tweede deel van de lezing wordt uitgebreid ingegaan op de ontwikkeling van de dassenpopulatie in Brabant vanaf 1900 tot heden. Ook wordt gekeken naar wat we in Brabant kunnen verwachten.

De lezing wordt gegeven door Ton Popelier uit Schijndel. Ton is vrijwilliger bij Dassenwerkgroep Brabant. Daarvoor werkte hij bij Das & Boom. Al 25 jaar volgt hij de dassenpopulatie in Het Groene Woud. Hij kan daarom veel vertellen uit eigen ervaring.

Deelname is voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,-
Aanmelden is niet per se nodig
Meer info: Martin van Mol, 06-20653375 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Locatie De Flierefluiter, Groot Loo 8, 5081 BL Hilvarenbeek