door Peer Busink
Deze VNMH-paddenstoelexcursie werd dit jaar gehouden op landgoed Annanina’s Rust en stond onder leiding van José Langens. De weersverwachting was op die dag voor een excursie buitengewoon ongunstig. Na dagen van droogte werden op deze dag fikse buien voorspeld.
Ondanks deze verwachting verzamelden zich om tien uur toch 22 in paddenstoelen geïnteresseerden op de afgesproken plaats. Zij hadden of een paraplu bij zich, of waren in regenkleding gekomen, met andere woorden de belangstelling voor paddenstoelen was groter dan het ongemak van een fikse bui. Tussen licht gespetter door, legde José eerst in het kort uit wat de functies zijn van paddenstoelen voor een bos en met name voor de bomen. Schimmels zoals paddenstoelen vormen onder het grondoppervlak een netwerk van onzichtbare schimmeldraden die o.a. met bomen in verbinding staan en daarbij een wederzijds voordeel aan elkaar hebben, waarbij parasitaire- en saprofytische paddenstoelen even belangrijk blijken te zijn. Er zijn twee hoofdgroepen, de plaatjes- en de buisjeszwammen.
Om achter de soortnaam van een paddenstoel te komen, vertelde José, is het handig om de familie te kennen. Een aantal families dat we volgens haar waarschijnlijk zouden gaan zien, passeerde de revue, zoals boleten, amanieten, mycena’s, bovisten, russula’s en zo verder.
Fantasierijke namen
Misschien niet zo tot de verbeelding sprekende namen, maar dat werd anders toen de soortnamen werden genoemd van de paddenstoelen die we onderweg tegen kwamen, zoals regenboogrussula, zwartpurperen russula, kaneelkleurige melkzwam, gordijnzwam, witte kluifzwam, grote parasolzwam, broos vuurzwammetje, parelamaniet, winterhoutzwam, zwavelkopje heksenschermpje, enzovoort, enzovoort. Fantasierijke namen die in ons dagelijks leven niet voorkomen. Het zijn namen die alleen thuis horen in een betoverend bos zoals Annanina’s Rust op een regenachtige zondagmorgen in de herfst.
Zowat 35 soorten paddenstoelen hebben we gevonden, te veel om de namen ervan te onthouden, maar dat gold niet voor José. En als het werd gevraagd, had José ook de wetenschappelijke naam paraat en wist ze zelfs hoe een paddenstoel smaakt. Voor sommige paddenstoelen blijkt de smaak ervan zelfs nodig te zijn om ze op de juiste soortnaam te brengen. Proeven kan geen kwaad, zei ze, als je het maar niet doorslikt.
Iets voor tijd zijn we gestopt, niet omdat we er genoeg van hadden, maar een fikse bui was daarvoor de reden. Voldaan van wat we op deze leerzame zondagochtend hebben gezien en gehoord, keerde een ieder weer huiswaarts, met de wetenschap dat José heel veel van paddenstoelen afweet.
Tot volgend jaar.