VNMH logo

Bont dikkopje in Overbroek
Bont dikkopje in Overbroek
Bont dikkopje in Overbroek
Op zaterdag 16 septembergaan we de grens over, naar Overbroek, een natuurgebied in Poppel. De excursie wordt verzorgd door Jan Cortens, boswachter die het gebied als geen ander kent. Jan is een ervaren gids in de Turnhoutse Kempen en omstreken.

Overbroek is in 2021 aangekocht door de Vlaamse natuurvereniging Natuurpunt. Het was dat jaar de grootste aankoop van de vereniging. Het gebied is ongeveer 70 hectare groot. Het voormalige jachtdomein en opbrengstbos Overbroek is een grensoverschrijdende schakel met Landgoed De Utrecht en de Rovertsche Heide. Momenteel wordt er een concreet natuurbeheerplan uitgewerkt zodat het gebied een mooie, stabiele toekomst tegemoet gaat. Vaste bewoners zijn het everzwijn, ree, hazelworm en raaf. Ook werd er al de zeldzame vlinder Bont Dikkopje waargenomen.

Dit jaar werd er een bioblitz georganiseerd. Een bioblitz is een onderzoek naar de biodiversiteit van een gebied door het tellen van soorten planten en dieren binnen een bepaalde tijd. Het streven is om samen met de bezoekers 1.000 plant- en diersoorten binnen één jaar waar te nemen. Daar kunnen wij dus ook een bijdrage aan leveren. Meer informatie over het gebied: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/poppels-overbroek

Het belooft een interessante excursie te worden in een natuurgebied dat nog niet zo bekend is terwijl het toch vlak tegen de grens van onze gemeente ligt. Wij nodigen u van harte uit voor deze buitenlandse excursie!

Datum: zaterdag 16 september
Starttijd: 09.30 uur / eindtijd circa 12.00 uur
Locatie: verzamelen bij ’t Jachthuis / Tulderheyde 25 2382 Poppel
Aanmelden is niet nodig.
Deelname is voor leden gratis, een vrijwillige bijdrage van niet-leden is welkom.
Meer info: Harrie Loonen 06-49420557 of mail