VNMH logo

Kinderen en volwassenen samen aan het werk tijdens de Natuurwerkdag 2021
Kinderen en volwassenen samen aan het werk tijdens de Natuurwerkdag 2021
Op zaterdag 5 november organiseert Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek e.o. (VNMH), (de Jeugdwerkgroep ‘NatuurAvontuur’ en ‘Natuurwerkgroep Hilvarenbeek’) i.s.m. Scouting Hilvarenbeek, de lokale Natuurwerkdag op de hei nabij het Nestven in de Goirlesebossen. Help mee om enkele tienduizenden dennetjes te ruimen.

De struikheide in het heidegebied Nestven was kwijnende door overwoekering van vooral berken- en door het (wat lagere) dennenopschot. De VNMH Natuurwerkgroep Hilvarenbeek is in voorgaande jaren al begonnen met het uitsteken van berken- en dennenopslag, waardoor de heide weer kansen krijgt om te groeien en te bloeien.
Naar schatting moeten er nog enkele tienduizenden(!) dennetjes worden geruimd, dus er is nog genoeg te doen.

Op 5 november gaan we de dennetjes te lijf. Vrijwel alle dennetjes zijn al zo groot, dat ze niet meer met de hand zijn uit te trekken. Bij veel natuurorganisaties worden dennetjes afgeknipt, maar het voordeel van uitsteken is, dat op de plek waar een dennetje wordt uitgestoken, een zaadbed ontstaat voor heidezaad dat in die tijd rijp is en gaat vallen en dan kan gaan ontkiemen.

Leden van de VNMH Natuurwerkgroep Hilvarenbeek en oudere vrijwilligers gaan met de schop de dennen lossteken en samen met kinderen de dennetjes ‘oprapen’ en op hopen verzamelen. Scouting Hilvarenbeek is op deze Natuurwerkdag ook weer paraat om flink wat werk te verzetten. De hopen dennetjes worden met kruiwagens en met een kleine tractor afgevoerd.
Dennetjes kunnen ‘prikken’, daarom is het raadzaam om handschoenen te dragen. Kom je meewerken, breng dan een (scherpe) steekschop mee.

Deze natuurwerkdag is onderdeel van de landelijke Natuurwerkdag 2022. Wil je meewerken, dan graag aanmelden op de landelijke site www.natuurwerkdag.nl/zoek-een-klus
Zoek naar Noord Brabant en Hilvarenbeek. Zowel volwassenen als kinderen zijn van harte welkom!

Het heidegebied bij Nestven is bereikbaar via de Goirlesedijk en daar de weg ‘Nestven’ inslaan. Laatste deel wordt zandpad, doorrijden tot de T-splitsing, even rechtsaf en u bent er. De Natuurwerkdag is van 09.30 tot 16.00 uur.

Wilt u één ochtend per week in het herfst- en winterseizoen aan de slag in de lokale natuur, dan kunt u zich aanmelden bij de VNMH Natuurwerkgroep Hilvarenbeek via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.