VNMH logo

Wespspin
Wespspin
Wespspin

Woensdag 21 september organiseert Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek e.o. een lezing over spinnen. Deze lezing wordt verzorgd door Rini Kersten. Rini is(veld)bioloog en (oud) biologiedocent en afkomstig uit Erp.

Spinnen worden binnen de dierenwereld vaak overgeslagen, zijn niet zo aaibaar en geliefd, en leiden vaak een wat verborgen leven. Dat trok hem juist. Daarom is hij naar deze verlaten groep op zoek te gaan.

Er zijn niet zoveel echte spinnenliefhebbers. Er bestaat zelfs een behoorlijk aantal mensen dat een echte angst of een zekere vrees voor spinnen heeft. In de volksmond worden spinnen in het algemeen negatief geduid en ze waren (en zijn) ook onderwerp van bijgeloof. Als je spinnen nader durft te bekijken blijkt dat we te maken hebben met een heel boeiende diergroep, die een meer genuanceerd oordeel verdient.

Tijdens de lezing wordt afgerekend met vooroordelen, misverstanden en onjuiste beeldvorming. Rini laat juist zien de interessante en mooie aspecten van spinnen makkelijk in eigen directe omgeving zijn te observeren.

Met name in de herfst wordt onze aandacht sterker gericht op spinnen. Andere dieren trekken zich terug maar juist spinnen en hun kunstige webben worden in de ochtenddauw prachtig zichtbaar.

Met een powerpoint-presentatie wordt ingegaan op de plaats die spinnen in het dierenrijk innemen en op de algemene morfologie en anatomie van spinnen. Ook komen aspecten van het gedrag van spinnen, voeding, voortplanting en broedzorg aan de orde. Natuurlijk is er ook aandacht voor de ingenieuze bouwwerken die verschillende spinnensoorten maken en de heel uiteenlopende functie die de webben en webachtige structuren hebben. Tot slot wordt er een beeld gegeven van enkele groepen spinnen.

Wij nodigen u van harte uit om naar deze lezing te komen, waarbij u met meer kennis en inzicht over, op het eerste gezicht akelige, spinnen naar huis zult gaan. Iedereen is welkom!

 

Wanneer: woensdag 21 september, 20.00 uur
Locatie: De Flierefluiter, Groot Loo 8, 5081 BL Hilvarenbeek
Aanmelden is niet nodig.
Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage voor niet-leden is welkom.
Voor meer info: Marijke Mombers 06-13395110 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.