VNMH logo

Zomernummer Egelsporen foto Hannie HoubenHet zomernummer van Egelsporen is verschenen, het ledenblad van de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek e.o. In dit nummer staan diverse onderwerpen die aansluiten bij de actualiteit.

Een artikel gaat over de terugkeer van de wolf in onze contreien. Het beest is weliswaar meer dan anderhalve eeuw niet meer gesignaleerd in onze omgeving, maar behoort wel degelijk tot onze natuur. In het artikel worden ook enkele mythes ontkracht, bijvoorbeeld dat wolven de grootste bedreiger zijn van vee in de wei. Honden blijken vaker dader te zijn. In Esbeek heeft overigens eerder dit jaar wel een wolf huisgehouden, zo blijkt uit dna-onderzoek. 

Aandacht in Egelsporen voor de stikstofproblematiek en de kwaliteit van het drinkwater. In een interview legt de Beekse Tanja Klip – Martin, lid van de Eerste Kamer voor de VVD, uit dat er niet te ontkomen valt aan maatregelen in de aanpak van stikstof. Er ligt een uitspraak van de Raad van State dat de aantasting van de natuur gestopt moet worden en dat de natuurgebieden hersteld moeten worden. ‘We hebben geen keus’, zegt Tanja Klip, die eerder onder andere dijkgraaf was in Gelderland.

 

De laatste jaren zijn er in Hilvarenbeek opvallend veel ooievaars. Er is zelfs een ooievaarsechtpaar dat een nest heeft gebouwd op een silo bij een boerderij in het Groot Loo. In Egelsporen wordt het mysterie van de ooievaarsinvasie onthuld. Verder in het blad onder andere een achtergrondartikel over de bomenkap op de Rovertsche Heide, een interview met Rian Bruurs (winnaar van de Natuur- en Milieuprijs van de VNMH) en het nieuwe fenomeen om stoepplanten te markeren. 

Interesse in dit nummer? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.