VNMH logo

Rian Bruurs
Rian Bruurs
Rian Bruurs
Tijdens de algemene ledenvergadering van de VNMH op 13 april is traditiegetrouw ook de winnaar van de Natuur- en Milieuprijs 2021 bekendgemaakt. Op voordracht van de jury kende het bestuur de prijs toe aan Rian Bruurs uit Baarschot. Ze kreeg een oorkonde, een beeldje gemaakt door kunstenaars Henny Vester en een bos bloemen.

In het juryrapport staat het volgende te lezen: “De persoon die de Natuur- en Milieuprijs 2021 krijgt is iemand met een groot hart voor de natuur en zet zich daar onvermoeibaar voor in: Rian Bruurs.

De winnaar houdt de uilenpopulatie mee in stand door het plaatsen van uilenkasten om het huis. Deze persoon is al jaren een steunpilaar van de werkgroep Natuurbeheer en steekt de handen flink uit de mouwen.

Het komt steeds vaker voor dat particulieren kleine percelen landbouwgrond omzetten in natuur. De winnaar van afgelopen jaar heeft dat ook gedaan, met steun en advies van onder andere Bosgroep Zuid. Dat nieuwe, interessante natuurgebiedje met een amfibieënpoel ligt aan het Moleneind in Baarschot.

Ecologisch

Maar er zijn nog meer redenen waarin het bestuur heeft besloten haar in het zonnetje te zetten. Rian is vooral ook bekend van kwekerij ’t Stekje, waar ze planten kweekt zonder gebruikmaking van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De benodigde voedingsstoffen voor de gewassen worden door haar verkregen door eigen gemaakte compost. Zo is haar kwekerij een gesloten systeem van mineralen. Ze levert ook een bijdrage in de energietransitie met een nieuwe, energieneutrale kas.

Ze vestigt de aandacht op het bevorderen van biodiversiteit door vaste planten te telen die belangrijk zijn voor inheemse insecten.

Rian is een groot pleitbezorger van ecologisch geteeld voedsel en geeft belangeloos voorlichting over al wat groeit en bloeit in de groente- c.q. volkstuin.
Bij ’t Stekje staat ook ’t Honk, de ontmoetingsplek voor de jeugdleden van de VNMH die daar worden ingewijd in de geheimen van de natuur. Deze ruimte is door Rian ter beschikking gesteld. De kinderen mogen hun hart ophalen in de naastgelegen tuin.

Zelf is Rian ook nog niet uitgeleerd, ze volgt nog steeds cursussen om haar ‘kennis der natuur’ te vergroten.

Zo is zij uitgegroeid tot hoedster van het milieu en beschermster van de natuur, een voorbeeld voor anderen in Hilvarenbeek en omstreken.”

 

Rian Bruurs met in haar handen het beeldje met de egel. Foto's Hannie Houben
Rian Bruurs met in haar handen het beeldje met de egel. Foto's Hannie Houben
Rian Bruurs met in haar handen het beeldje met de egel. Foto's Hannie Houben