Op zaterdag 6 november deed Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek samen met Scouting Hilvarenbeek mee aan de Nationale Natuurwerkdag met als doel het weghalen van enkele tienduizenden dennetjes op de hei nabij het Nestven.

De heide bij het Nestven zag er om 9.00 uur nog groen uit door de opslag van vele grove dennetjes. Eerder had de VNMH Natuurwerkgroep hier al veel berkenopslag verwijderd.

De organisatie van de Natuurwerkdag Hilvarenbeek was in handen van VNMH NatuurAvontuur en Scouting Hilvarenbeek, ondersteund door leden en materiaal van de Natuurwerkgroep Hilvarenbeek. Om 9.30 uur verscheen een flinke groep Bevers, al snel gevolgd door de Welpen. Met ca 30 kinderen en volwassenen veranderde de heide al snel van groen (dennetjes) naar bruin (heide). Leden van de Natuurwerkgroep Hilvarenbeek aangevuld, met deelnemers die zich voor deze dag hadden aangemeld, konden zich beperken tot het lossteken van de dennen. De jonge ijverige handen van de Scouting legden de dennetjes op hopen. Daarna op de kruiwagen en vervolgens op de aanhangwagen van de tractor.

Om 11.30 uur was het welletjes voor de Bevers en Welpen. Ze werden uitgezwaaid door tevreden VNMH Natuurwerkgroepleden. Op een heel groot deel van de heide was geen dennetje meer te bekennen. Even tijd voor een pauze en een vuurtje in de Scouting vuurkorf.

Om half twee meldden zich een twintigtal leden van andere groepen van de Scouting Hilvarenbeek, namelijk van de Zeeverkenners en van de Wilde Vaart. Vooraf werden eerst kritische vragen gesteld over het verwijderen van bomen. “We hebben toch juist allemaal plannen om meer bos te maken?” Fijn dat de actualiteit leeft bij deze jeugdleden van Scouting Hilvarenbeek. Tot half vier werd er door de Scoutingjeugd en de Natuurwerkgroep Hilvarenbeek doorgewerkt.

 

Klik op een van de foto's hieronder om de hele fotoserie te bekijken.