Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

Natuurwerkdag 6 november 2021

Op zaterdag 6 november organiseert Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek in samenwerking met Scouting Hilvarenbeek, de lokale Natuurwerkdag op de hei nabij het Nestven. Help je mee enkele tienduizenden dennetjes te ruimen?

De struikheide in het heidegebied Nestven was kwijnende door overwoekering van vooral berk en door het (wat lagere) dennen opschot. De VNMH Natuurwerkgroep is al begonnen met het verwijderen van berk- en dennenopslag in het westelijk deel. Naar schatting moeten er nog enkele tienduizenden (!) dennetjes geruimd worden, dus genoeg te doen.

Op 6 november gaan we de dennetjes te lijf. Vrijwel alle dennetjes zijn al zo groot, dat ze niet meer met de hand uit te trekken zijn. Bij veel natuurorganisaties worden dennetjes meestal afgeknipt, maar het voordeel van uitsteken is dat op de plek waar een dennetje uitgestoken wordt, een zaadbed ontstaat voor heidezaad dat in die tijd rijp is en gaat vallen en dan kan gaan ontkiemen.

Leden van de VNMH Natuurwerkgroep en andere vrijwilligers gaan met de schop de dennen lossteken en kinderen gaan de dennetjes ‘oprapen’ en op hopen verzamelen. Scouting Hilvarenbeek is op deze Natuurwerkdag weer paraat om flink wat werk te verzetten. De hopen dennetjes worden met o.a. kruiwagens afgevoerd. Dennetjes kunnen ‘prikken’, daarom is het raadzaam handschoenen te dragen. Kom je meewerken, breng dan een (scherpe) steekschop mee.

Deze natuurwerkdag is een onderdeel van de landelijke Natuurwerkdag. Wil je meewerken, dan graag aanmelden op de landelijke site via: https://www.natuurwerkdag.nl/klus/heidevelden-op-gorp-en-leij-hilvarenbeek/2021-11-06

Wanneer: zaterdag, 6 november vanaf 09.30 uur tot 16.00 uur
Locatie: Heideveld bij Nestven, bereikbaar via zandpad na Groot Loo 28, zie hier de exacte locatie
Aanmelden is verplicht via deze link

Meer info: Pieter Denissen: 06-12681728 of mail naar

Wil je in de herfst en winter, als volwassenen, aan de slag in de natuur? Werk dan mee bij de VNMH Natuurwerkgroep. Die komt elke week bijeen om een klus in de natuur te klaren. Aanmelden kan via: