VNMH logo

Cover Egelsporen zomer 2021De zomereditie van Egelsporen is dikker dan normaal met een gevarieerde inhoud. Een greep uit de artikelen. Jos van Gisbergen vertelt in een interview van Jan Smulders over d’n Boogerd aan de Veldhoven, waar hij als kind al rondliep. Samen met vrijwilligers onderhoudt hij de boomgaard. Het jaar 2021 was niet alleen vanwege corona een zwaar jaar, het was ook een jaar met extreme hitte en droogte. Dat had fatale gevolgen voor de appeloogst, en dus voor de productie van appelsap.

Moniek Leesberg blikt terug op het resultaat van vijf jaar Patrijs Paradijs, een initiatief om de patrijs weer een plek te geven in het landschap. Onder andere door het inzaaien van diervriendelijke stroken op landbouwgrond. 
Emmanuel Naaijkens interviewde Mary Fiers, directeur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant. Haar opdracht is om voor 2028 de natuurgebieden in Brabant uit te breiden met 10.000 hectare. Om dat voor elkaar te krijgen is de medewerking nodig van boeren die grond bij bestaande natuurgebieden hebben liggen. "Het roer moet nu écht om", zegt ze in Egelsporen.


Korstmossen

Maarten Mandos laat zijn licht schijnen over korstmossen, die je overal tegenkomt. Hoe korstmossen zich ontwikkelen zegt ook iets over de staat en kwaliteit van ons milieu. 
Verder aandacht voor herstel van natuurgebieden in hun oude staat, bij de Hoogeindse Beek en op Landgoed Gorp en Rovert. 

Zoals gebruikelijk in Egelsporen een katern voor de jeugd. En Pieter Denissen zet op een rijtje wat er bereikt is met vijf jaar NatuurAvontuur, de natuuractiviteiten voor de jeugd.

Hebt u interesse in Egelsporen? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.