Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

 

Duizendknoop tiert welig op Landgoed Wellenseind. Foto Emmanuel NaaijkensDuizendknoop tiert welig op Landgoed Wellenseind. Foto Emmanuel Naaijkens
De Japanse bladvlo is op een aantal locaties in Nederland uitgezet om als natuurlijke vijand te helpen Japanse duizendknopen in Nederland te beheersen. Zo ook op Landgoed Wellenseind in Lage Mierde, meldt waterschap De Dommel op zijn website. Het gaat hier om een experiment.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een exoot in de natuur is uitgezet ter bestrijding van een schadelijke plantensoort. Voor het uitzetten van de Japanse bladvlo is een ontheffing verkregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Maarten Mandos schreef eerder al een artikel in het blad Egelsporten van de VNMH hoe exoten ook in onze omgeving de boel verzieken. Over de Japanse duizendknoop schreef hij onder meer: “Duizendknopen vinden we massaal  langs de Reusel in Wellenseind en Hertgang. [Landgoed De Utrecht] Ze zijn erg moeilijk te bestrijden als ze zich eenmaal hebben gevestigd. Ze breiden zich heel sterk uit door kruipende wortelstokken en bestrijding ervan is een moeilijke zaak. Men experimenteert met afdekkende folies, maaien, begrazen en bestrijdingsmiddelen. Maar voorlopig met maar weinig succes.” Maar misschien gaat de Japanse bladvlo dus redding brengen. 

Aziatische duizendknopen zijn plantensoorten afkomstig uit Azië. Ze zijn halverwege de 19e eeuw naar Nederland gebracht als sierplant. In Nederland hebben de planten geen natuurlijke vijanden. De Japanse duizendknoop verspreidt zich snel en verdringt inheemse plantensoorten. Ook kan de Japanse duizendknoop door de enorme groeikracht van de worstelstokken flinke schade veroorzaken aan bijvoorbeeld verhardingen, funderingen, dijken en keringen.

Duizendknoop langs het water op landgoed WellenseindDuizendknoop langs het water op landgoed Wellenseind

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer op de website van waterschap De Dommel