Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

Op dinsdagavond 10 maart stonden waardplanten centraal in de lezing van Marjolein Smolders. Ze leerde ons alles over goed gastheerschap! De natuur kan jouw hulp best gebruiken. De presentatie is nu beschikbaar om te  downloaden (PDF 3Mb)

Een waardplant of drachtplant is een plant waarop een organisme de bestanddelen vindt die voor zijn groei (en voortplanting) nodig zijn. Zulke organismen zijn bijvoorbeeld rupsen of insecten.
Onder andere spreekt men over een waardplant voor een plant waarop een vlinder zijn eitjes af zet. Dit is meestal de plant waarvan de rups eet, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlindersoorten zijn zeer kieskeurig; het verdwijnen van een enkele plantensoort kan betekenen dat een vlindersoort mee ten onder gaat.

Soms verklapt de naam van de vlinder of wilde bij al welke waardplant zijn voorkeur heeft:
Gentiaanblauwtje op klokjesgentiaan, St Jacobsvlinder op Jacobskruiskruid, Sleutelbloemvlinder op sleutelbloem, Heidezijdebij op struikheide, Klimopbij op klimop.
En soms niet, zoals de Citroenvlinder op sporkehout of Oranjetipje op pinksterbloem.
 
Wat zijn de kenmerken van een waardplant. Hoe kun je deze makkelijk en snel determineren. Hoe kun je waardplanten inzetten bij biologische bestrijding van plagen en als nectarplant. Waar kun je waardplanten vinden of kopen en hoe zit het met genetische diversiteit van populaties waardplanten en hun vlinders? 
 
Misschien gaat je na de lezing wel naar huis met een gratis waardplant. Wordt het een Geel Zonneroosje, een Veldlathyrus, het Pijpenstrootje of een van de overige soorten? Je komt er dan zelf achter welke vlinders en wilde bijen je met deze waardplanten kunt helpen in je eigen tuin.

 

Datum:  dinsdag 10 maart om 20.00 uur.
Locatie: De Flierefluiter, Groot Loo 8, 5081 BL Hilvarenbeek
Iedereen is welkom, stuur dit bericht gerust door. Aanmelden is niet nodig.
Deelname is voor leden gratis, een vrijwillige bijdrage van niet-leden is welkom.

 

Meer info: Pieter Denissen, 06-12681728 of mail.