Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

Peer Busink, winnaar van de Natuurprijs 2019, met zijn vrouw Corine Westerlaken. Foto Hannie HoubenPeer Busink, winnaar van de Natuurprijs 2019, met zijn vrouw Corine Westerlaken. Foto Hannie Houben
Peer Busink uit Biest-Houtakker is tijdens de jaarvergadering van de VNMH e.o. geëerd met de Natuurprijs 2019. Hij kreeg de prijs uit handen van Femke Dingemans, directeur van de Brabantse Milieufederatie (BMF). De aanwezige leden betuigden hun instemming met een gul applaus.

In natuurkringen, binnen en buiten Hilvarenbeek, is Peer Busink een bekende figuur. Dat kwam ook naar voren in de motivatie van het bestuur die ten grondslag ligt aan de toekenning van de Natuurprijs 2019. 

"Bevlogen, deskundig, betrokken, enthousiast, kritisch. Beschermer, ambassadeur, verteller, activist. Allemaal etiketten die moeiteloos op Peer Busink geplakt kunnen worden. Hij heeft zich in de afgelopen decennia ontpopt als een gezaghebbend natuurliefhebber bij uitstek. Op tal van terreinen heeft hij zich ingezet om anderen te laten delen in zijn onvoorwaardelijke liefde voor al wat groeit en bloeit en hen op die manier bewust gemaakt van de kwetsbaarheid van de natuur". 


Lange lijst
Zijn lijst van activiteiten zowel binnen als buiten de VNMH is indrukwekkend. Een kleine greep. Hij nam het initiatief voor het oprichten van een natuurwerkgroep, de bouw van de Jac P. Thijsse uitkijktoren, een vleermuiskelder in Turkaa, de bescherming van gier- en overzwaluwen en uilen, wanden voor ijsvogels, enz. Hij maakte deel uit van het het VNMH-bestuur, was betrokken bij de Werkgroep Roofvogels Brabant en is actief in de Vogelwerkgroep Midden-Brabant. Hij was voorzitter van het Biodiversiteitsteam in de gemeente Hilvarenbeek en maakte deel uit van landinrichtingscommissie De Hilver.

Hij heeft tal van lezingen, cursussen en excursies verzorgd waarin hij zijn enorme kennis en ervaring met anderen heeft gedeeld. Hij was en is vaak in het veld te vinden om de vogelstand te monitoren of om onderhoud te plegen. Met Corine Westerlaken stelde hij jarenlang Egelsporen samen en nam zelf veel publicaties voor zijn rekening. 

Het bestuur van de VNMH kent met volle overtuiging de Natuurprijs 2019 toe aan Peer Busink."


De prijs bestaat uit kunstwerk van een egeltje, gemaakt door de Beekse kunstenares Henny Vester. Daarnaast kreeg Peer Busink een fraaie oorkonde.

In 2018 is Busink uitgeroepen tot Uilenbeschermer van Brabant.