Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

CantharelCantharel
Gelukkig heeft het geregend. Reden voor menig paddenstoel om teken van leven te geven. Paddenstoelen zijn eigenlijk de vruchten van schimmels. Ze groeien aan de minuscule schimmeldraden die in de grond, op de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Ze breken al het organische afval af tot mineralen. Vind je bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood, te herkennen aan de bruine hoed met witte rand op een dikke steel, dan hebben we een paddenstoel die samenwerkt met een boom.

Eekhoorntjesbrood staat meestal bij eiken, soms bij beuken en grove dennen. Met die bomen hebben ze een innig verbond. Schimmeldraden zijn vergroeid met boomwortels. Via de draden levert de schimmel voedingsstoffen en water aan de boom, via de boomwortels krijgt de schimmel suikers. Is dat geen mooie vriendschap. Naast vrienden zijn paddenstoelen soms vijanden. En dikwijls opruimers, vuilnismannen. Natuurlijk laten we eekhoorntjesbrood staan. Eekhoorns, reeën, egels, muizen, slakken en mestkevers lusten graag eekhoorntjesboord. En de rode mijt, springstaartjes, schimmelkever en de breedvoetvlieg leven op en onder de hoed van eekhoorntjesbrood.

Meer weten over de wonderlijke wereld van paddenstoelen? Ga dan mee op pad in ’t Turkaa!

Waneer: zondag 13 oktober
Locatie: Turkaaweg te Diessen, startpunt nabij de visvijver
Vertrektijd: 10.00 uur.

De excursie is voor leden van VNMH gratis, van niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage verwacht. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Jose LangensDe excursie wordt verzorgd door de Esbeekse José Langens. José Langens is coördinator van de Paddenstoelenwerkgroep KNNV Tilburg en eigenaar van de website Floraeuropa.eu.
Wil je in je luie stoel meer leren over paddenstoelen? Ga dan naar deze website!