Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

Sculptuur Verroeste pk'sSculptuur Verroeste pk's
Donderdag 28 maart om 13.30 uur starten de kinderen van groep 1/2 van Torenlei met de eerste lenteroute in de het Broekeling. Alle leerlingen van Torenlei gaan in de lente en in de herfst een middag de natuur in, begeleid door telkens vier natuurhelpers van de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH).

Voor het Broekeling zijn door de VNMH nieuwe leerroutes gemaakt op basis van Natuur en Milieu educatie materiaal van het IVN. Elke leerroute bestaat uit drie opdrachten en een natuurspel. Afhankelijk van weer, terrein en beleving kan een volledig programma in een schoolmiddag worden gerealiseerd. Het natuurbelevingspad is ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met de natuur in de eigen omgeving. Zo leren ze te genieten van de natuur in de eigen omgeving. Ze beleven de jaargetijden en de rust in de natuur. Ze leren op een speelse manier planten en dieren kennen en zien wat er beweegt, springt en zingt. Kinderen leren de kleuren van de natuur te herkennen en worden zich bewust van wat er eet en wat er gegeten wordt. Zo ontdekken ze met alle zintuigen de natuur en ervaren ze deze op een speelse, belevende wijze.

Er zijn vier leerroutes ontwikkeld:

  1. Kabouters van het Het Broekeling, een route voor groep 1 en 2.
  2. Schatten van het Het Broekeling, een route voor groep 3 en 4.
  3. Bomen van het Het Broekeling, een route voor groep 5 en 6.
  4. Sporen in het Het Broekeling, een route voor groep 7 en 8.

Harrie Breviers, rentmeester van landgoed de Utrecht, ondersteunt met veel plezier de natuurlessen van de Esbeekse basisschool. In afgelopen jaren is het gebied van de Het Broekeling op de schop genomen en leent zich nu uitstekend voor natuurlessen. Schepnetjes, insectenpotjes, rugzakjes en dergelijk zijn beschikbaar gesteld door stichting Annetje van Puijenbroek. Ted van de Loo, wethouder van de Gemeente Hilvarenbeek, ondersteunt de natuurlessen door op zoek te gaan naar een scholingsbudget voor de VNMH natuurhelpers.

De leerroutes worden officieel geopend om 12.30 uur, nabij het sculptuur van het paard (Verroeste pk’s), tussen Hoogeindsestraat 8 en 9 in Esbeek. Een uurtje later sluiten de kinderen van groep 1/2 aan en gaan daadwerkelijk aan de slag met hun natuurroute.