Logo VNM Hilvarenbeek`e.o.

De traditionele winterwandeling van de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek e.o. (VNMH) vindt ook dit jaar weer plaats. Ga op donderdag 27 december mee op pad, na de kerstdagen lekker de natuur in! Dit keer zijn we op bezoek op landgoed Wellenseind. Medio mei 2019 wordt het oostelijk deel van het landgoed toegankelijk. VNMH neemt u mee op het toegankelijke deel maar ook deels op het straks niet meer toegankelijke deel van het landgoed. Met dank aan de familie Zeeman, eigenaren van landgoed Wellenseind.

Landgoed Wellenseind is een relatief jong landgoed met bijzondere kenmerken. Eén van die kenmerken is de grote landschappelijke gevarieerdheid. De twee meanderende beken, Reusel en Raamsloop, die in het noordelijk deel van Wellenseind bijeenkomen, zijn de kern van het geheel. De beekdalen, gelegen tussen dekzandruggen en beboste stuifzanden, geven een mooi beeld van hoe vroeger grote delen van Noord Brabant er uit hebben gezien. De broekbossen, rabatten en watersystemen in de beekdalen vormen één van de parels van het landgoed. De hoogteverschillen en de aanwezigheid van zowel natte als droge gebieden, zorgen samen met de afwisseling van dicht bos, open heide, akkers, weilanden en vijvers voor een grote variatie en een zeer compleet landschap in een relatief klein gebied.
Het landgoed is ontwikkeld sinds 1915. Het oude agrarische landschap, met zijn akkers, beemden en heidevelden is geleidelijk omgevormd tot een gevarieerd bosgebied waar het accent vooral kwam te liggen op de jacht, visvangst en in mindere mate houtproductie. Tal van sporen herinneren echter nog aan het oude agrarische verleden, zoals de percelering, de schaapskooi en het stelsel van wegen en paden.

Met uitzondering van het park, getuigen de gebouwen en de inrichting van soberheid en ingetogenheid. Geen grote villa, geen statige lanen, maar een boerderij die als landhuis diende. Zandwegen die de verschillende delen van het landgoed met elkaar verbinden en functionele gebouwen die verspreid op het landgoed staan. Landgoed Wellenseind is niet ingericht om er mee te pronken.

Gesteld kan worden dat Landgoed Wellenseind een gaaf bewaard gebleven gebied is, waar vrijwel alle landschapstypen die vanouds kenmerkend waren voor de Kempen, op een relatief kleine oppervlakte bij elkaar komen. Het is bijzonder door de wijze waarop de eigenaren het landgoed zijn bijzondere afwisselende karakter hebben gegeven.

De wandeling is ongeveer vijf kilometer lang en die loop je het beste met waterdichte schoenen.

Ook traditie: na de wandeling (rond 12.00 uur) staat warme soep klaar!

Datum: donderdag 27 december.
Starttijd: 10.00 uur / eindtijd circa 12.30 uur.
Locatie: Dunsedijk, Lage Mierde nieuwe ingang landgoed Wellenseind. Gebouw in aanbouw.
Deelname is voor leden gratis, niet-leden mogen een vrijwillige bijdrage doen.
Aanmelden is verplicht en kan tot 26 december.

Voor meer info: Martin van Mol, 06-20653375 of